Putin povodom 90. rođendana Gorbačova: To je čovek koji je uticao na tok svetske istorije

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMihail Gorbačov
Mihail Gorbačov  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je prvom predsedniku Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu 90. rođendan, nazvavši ga izuzetnom ličnošću modernog doba koja je imala značajan uticaj na tok istorije.

Putinov telegram Gorbačovu, koji proslavlja jubilej 2. marta, objavljen je na sajtu Kremlja.

„Primite moje čestitke povodom 90. jubileja. S pravom pripadate plejadi izvanrednih ljudi, izuzetnih državnika modernog doba koji su imali značajan uticaj na tok otadžbinske i svetske istorije“, rekao je ruski lider.
Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2016
Gorbačov — heroj ili zločinac (video)

Predsednik je dodao da profesionalno i životno iskustvo, energija i stvaralački potencijal pomažu Gorbačovu da učestvuje u javnom, obrazovnom radu, kao i u posvećivanju pažnje realizaciji međunarodnih humanitarnih projekata.

Gorbačov je bio na čelu Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. godine kao generalni sekretar Komunističke partije SSSR-a, a zatim kao predsednik SSSR-a. Nakon potpisivanja Beloveških sporazuma u ​​decembru 1991. godine saopštio je da napušta položaj predsednika.  

Za vladavinu Gorbačova vezuje se kraj Hladnog rata, povlačenje trupa iz Avganistana, ali i krah sovjetske ekonomije i raspad zemlje. On je takođe doprineo i slomu komunizma u zemljama Istočne Evrope.

Gorbačov je 1990. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. Njegovu kandidaturu predložile su nemačke vlasti, kao znak zahvalnosti za stav Gorbačova o ujedinjenju Nemačke.

U Rusiji je nedavno postavljena i pozorišna predstava „Gorbačov“, o ljubavi poslednjeg predsednika SSSR-a i njegove supruge Raise. O tome je govorila i glavna urednica srpske redakcije Sputnjika Ljubinka Milinčić u svojoj autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“:

Pročitate još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala