Nedoumice pred Federerov povratak: „Mišići su mu bili potpuno pokidani“

© REUTERS / STEFAN WERMUTHRodžer Federer u finalu Vimbldona protiv Novaka Đokovića
Rodžer Federer u finalu Vimbldona protiv Novaka Đokovića - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Dugo očekivani povratak Rodžera Federera teniskim terenima izazvao je mnogo pažnje, ali i mnogo pitanja i nedoumica.

Federer nije nastupio na zvaničnom meču sada već više od godinu dana, nakon što se početkom 2020. godine, posle poraza u polufinalu Australijan opena od Novaka Đokovića, odlučio na operaciju kolena.

Njegov povratak na teren je tiho najavljivan čak i krajem prošle godine, ali se pauza odužila sve do 8. marta ove godine i turnira u Dohi.

Pitanje koje se najčešće postavlja pred povratak Švajcarca je to u kakvom izdanju ćemo ga videti, s obzirom na dugačak period odsustva i to što Rodžer ove godine puni 40 godina.

Legenda britanskog tenisa Tim Henman misli da će biti potrebno određeno vreme kako bi se Federer vratio na svoj pređašnji nivo.

„Njegov prethodni nivo je igre toliko visok, tako da on neće da se vrati samo kako bi 'nabudžio' statistiku“, rekao je Henman.

Rodžeru ovo nije prvi put da se vraća posle duže pauze, s obzirom da je je sezonu 2016. godine morao da skrati kako bi se oporavio od povrede leđa.

I tada se sumnjalo u nivo na koji će se Federer vratiti, ali je on zapušio usta kritičarima i 2017. godinu završio sa sedam titula.

„On želi da se vrati na takmičarski nivo i na najbolje turnire. Neće mu biti ništa lakše zbog činjenice da uskoro puni 40 godina. Ali, siguran sam da on radi izuzetno naporno“, dodao je Henman u razgovoru za „Eurosport“.

Trenutno peti teniser sveta je prošle godine posle prve, morao i na drugu operaciju kolena koja je prošla dobro.

Očekivanja koja Švajcarac ima pred novi povratak otkrio je javnosti Pjer Paganini, dugogodišnji fizioterapeut Federera.

„Koleno mu pravi problem već nekoliko godina. Ali, uspeo je to da kontroliše uz mnogo planiranja i određene vežbe“, rekao je Paganini za švajcarski „Tag-Ancajger“.

Paganini je uporedio Federerovu povredu iz 2016. godine sa aktuelnom.

„Velika razlika između ove povrede i one iz 2016. je ta što su njegovi mišići tada i dalje svi bili 'na mestu'. Sada je doživeo potpuno kidanje i njegovi mišići su značajno propali. Prošlo je dosta vremena između prve i druge operacije, kada smo rekli da ponovo može da krene da trenira“, rekao je Paganini i dodao:

„Njegovi mišići nisu više bili u istom stanju, disbalans je bio ekstreman. Njegovi mišići nisu mogli odmah da se pokrenu i bilo mu je potrebno vremena za oporavak. Tek smo početkom oktobra (više od šest meseci nakon prve operacije prim. aut.) mogli da krenemo da treniramo najnižim tempom“.

​Rodžerov povratak se željno iščekuje bilo da ste njegov navijač ili niste.

„Rodželio, poslednji na nogama iz naše generacije. Nastavi da ih razbijaš sve. Poštovanje, brate!“, podršku je Federeru pružio čuveni ruski teniser Marat Safin.

„Jedva čekam, Rodžer!“, napisala je čuvena američka teniserka Venus Vilijams.

Marijana Veljović, srpski teniski sudija - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Skandiraju joj Hrvati, briljira u poslu: Ko je „slatka, mala Marijana“?

Federer je na zanimljiv način odabrao turnire na kojima će igrati po povratku, pošto će posle Dohe, koja počinje 8. marta, učestvovati na turniru u Dubaiju koji se igra nedelju dana kasnije.

Nakon ta dva turnira, iz Serije 250, odnosno 500, naredni mu neće biti onaj najveći u mesecu martu, Masters u Majamiju.

Ovaj podatak govori o tome da je Federeru u ovom trenutku bitnije da se vrati u takmičarski ritam i da testira eventualne limite koje ima, pre nego što jasno napadne najveće titule.

U njegovim planovima ove sezone nema puno turnira, ali oni sa jasnim ciljem su Vimbldon, treći Grend slem sezone, i Olimpijske igre u Tokiju, koje će mu verovatno biti poslednje.

Đoković izjednačio rekord Federera – istorija je blizu

Đoković je bio najbolji, ali nije dobio prestižnu
nominaciju

Tajvanski teniser bio „zarobljen“ u Beogradu zbog vize: Držali su nas 24 sata

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala