Bajden se predao: Optužba iz Poljske za „poraz Varšave“ u bici protiv „Severnog toka 2“

© Sputnik / Ekaterina Solovьeva / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Poljski novinar Stanislav Levicki smatra da je Varšava pretrpela poraz u bici protiv gasovoda „Severni tok 2“.

Kako je rekao autor članka, Bajden se „predao“,pa stoga neće biti proširenja sancija projektu. Prema mišljenju novinara nedeljnika „Misl Poljska“, to znači da će izgradnja „Severnog toka 2“ najverovatnije biti završena i da će gasovod biti pušten u rad.

„Ako se to dogodi, Poljska, koja se više od dve decenije borila protiv ruskog gasovoda, moći će da se nazove poraženom“, smatra Levicki.
Brod za postavljanje cevi Fortuna u luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Nemački biznis: Dolaskom Bajdena na vlast, šanse za završetak „Severnog toka 2“ veće

Prema rečima poljskog novinara, realizacija ruskog projekta nije sprečena zbog saglasnosti Švedske, Danske i Finske na izgradnju gasovoda. Te zemlje su, kako smatra autor, ignorisale interese Poljske i Ukrajine po tom pitanju.

Ranije su šefovi diplomatija Poljske i Ukrajine, Zgibnjev Rau i Dmitrij Kuleba, pozvali američkog predsednika Džozefa Bajdena da stavi tačku na izgradnju „Severnog toka 2“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala