Sevaju varnice na Bliskom istoku: Izrael i Iran u klinču zbog eksplozija u Omanskom zalivu

Pratite nas
Varnice na Bliskom istoku sevaju nakon eksplozija na teretnom brodu u izraelskom vlasništvu, koje su se dogodile u četvrtak u Omanskom zalivu. Izrael optužuje Iran za napad na brod, dok Teheran te optužbe odbacuje, tvrdeći da je izraelski premijer opsednut Iranom. U međuvremenu je, navodno, Izrael uzvratio pokretanjem raketnog napada u Siriji.

Iran stoji iza eksplozija na izraelskom teretnom brodu MV „Helios Rej“ u Omanskom zalivu, tvrdi premijer Izraela Benjamin Netanijahu u intervjuu za izraelske medije. On je dodao da je Teheran najveći izraelski neprijatelj i napada sve u regionu.

Teheran je odbacio tvrdnje izraelskog premijera, dodajući da je bezbednost u regionu jednako važna za Iran.

„Persijski zaliv i Omansko more su iranska neposredna bezbednosna područja“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Sajed Hatibzadeh, dodajući da Teheran neće dozvoliti da ovi prioriteti budu potkopani izraelskim optužbama, prenosi RT.

Hatibzadeh je oštro kritikovao Izrael zbog njegovih netačnih tvrdnji da Iran stoji iza napada na brod.

„Ne samo da snažno odbacujemo ovu optužbu, već odbacujemo i pažljivo nadgledamo postupke Izraela na periferiji poslednjih meseci. Netanijahu pati od opsesije Iranom i misli da je to uzrok njihovih unutrašnjih problema“, tvrdi Hatibzadeh, dodajući da će, ako Izrael želi da postavi temelje za nove tenzije, Iran nastaviti.

Dve eksplozije, koje su izraelski mediji opisali kao rezultat raketnih udara, probušile trup  broda, ali nisu povredile nijednog člana posade. 

Zastava Izraela - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Eksplozija na izraelskom teretnom brodu

U subotu uveče sirijska vlada izvestila je da je njena protivvazdušna odbrana odbila izraelski raketni napad na Damask, presrećući većinu projektila lansiranih sa područja Golanske visoravni pod kontrolom Izraela.

Mnogi pretpostavljaju da je najnoviji napad izveden u znak odmazde za incident u kojem je učestvovao MV „Helios Rej“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala