Počast deci Kozare i Diani Budisavljević: Memorijalni kompleks na mestu nekadašnjeg logora

© Wikipedia / Javno vlasništvoDeca u ustaškom logoru
Deca u ustaškom logoru - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Na mestu gde je za vreme Drugog svetskog rata bio jedan od logora koji su pripadali koncentracionom logoru Jasenovac - Mlaki u kome se bila smeštena deca, biće napravljen kompleks posvećen postradalim mališanima sa Kozare i Diani Budisavljević,koja je spasavala tu decu, kaže vladika pakračko - slavonski Jovan.

Osim memorijalnog kompleksa biće otvoren i muzej sa delima koja su inspirisana stradanjem ovdašnjeg stanovništva tokom Drugog svetskog rata .

„Obnovili smo i hram koji je čudom preživeo i Drugi svetski rat i rat devedesetih godina. Pokojni patrijarh Irinej je sa arhijerejima 2018. godine osveštao obnovljeni hram“, naveo je vladika Jovan, prenosi Tanjug.

Izložba Dianina deca / Diana's children exhibition (making off) - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Velika bitka da Austrija prizna delo Diane Budisavljević: Da je od ustaša spasavala – srpsku decu

Ispričao je da je u logorima u Mlaki i Jablancu bila smeštena većina dece sa Kozare 1942. godine, kao i da ih je iz tih mesta u najvećem broju spasila Diana Budisavljević.

„Mlaka je višestruko simbolično mesto“, naveo je vladika i kazao da smatra da je sada to pitanje aktuelizovano filmom „Dara iz Jasenovca“ i filmom koji tek treba da se snimi „Deca Kozare“.

Mlaka i Jablanac oformljeni su kao pomoćni logori logoru Stara Gradiška koji je formiranjem logora Jasenovac ušao u njegov sastav i to kao peti pod-logor.

U logor Stara Gradiška su 19. maja 1941. godine dovedeni prvi zatvorenici, a prvo masovno pogubljenje u tom logoru izvršeno je u februaru 1942. godine, kada je likvidirano 1.300 jevrejskih žena i dece.

Masovno odvođenje u taj logor počelo je posle okupatorsko-ustaške ofanzive na Kozari, gde su zbog dolaska novih logoraša tada formirana još dva pomoćna logora - Jablanac i Mlaka.

U Mlaku i Jablanac dovođeni su uhapšeni sa Kozare i Prosare, a iz Potkozarja posle ustaško-nemačke ofanzive koja se dešavala od jula do avgusta 1942. godine u logore je odvedeno 23.585 dece.

Ubijeno je više od 11.000 dece, a ni danas se ne zna koliko ih je tačno spaseno.

Mnoga istraživanja pokazuju da je iz evidencije nestalo oko 10.000 dečaka i devojčica.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala