Manevri NATO u Crnom moru, učestvuju - brodovi, avijacija, podvodni roboti...

© Foto : Press center of the Navy Command of the Armed Forces of Ukraine/NATO Maritime CommandZajedničke vežbe ukrajinske mornarice i brodova NATO na Crnom moru
Zajedničke vežbe ukrajinske mornarice i brodova NATO na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Međunarodne vojne vežbe NATO-a „Posejdon 21“ počele su u crnomorskoj luci Konstanca, saopštila je pres-služba Generalštaba Ratne mornarice Rumunije.
„Komanda flote Konstance realizuje planirane vojne vežbe na moru, kopnu i u vazduhu koje objedinjuju snage iz Bugarske, Francuske, Grčke, Rumunije, Španije, SAD i Turske. 'Posejdon 21' su vojne vežbe visokog stepena složenosti, čiji je cilj optimalno korišćenje mogućnosti NATO-a za poboljšanje brzog odgovora Alijanse“, navodi se u izveštaju.

Učesnici u manevrima će uvežbavati scenarije borbe protiv podmornica, uključujući hidrografsko izviđanje, otkrivanje i onesposobljavanje morskih mina i improvizovanih eksplozivnih naprava.

Takođe će se uvežbavati borba protiv avijacije, brodova i podmornica protivnika, vuča oštećenih plovila, dopuna goriva na vodi, pružanje prve pomoći.

U vojnim vežbama učestvuju minopolagač „Viceadmiral Konstantin Balesku“, hidrografski brod „Cpt.cdor Aleksandru Katuneanu“, brzi ronilački brod „Venus“, dva lovca MiG-21, kao i helikopteri „IAR 330 MEDEVAK“ i „Puma naval“ koje je ustupila Rumunija.

Saveznici su na vojne vežbe poslali minolovce „Tsibar“, podvodnog robota na daljinsko upravljanje, borbene letelice „Rafal“ i „Eurofajter tajfun“, kao i ronioce. U vežbama će učestvovati i brod za obuku „Sokulu Mehmet paša“, minolovci „Lokotent dinesku“ i „Priboj“, minolovci „Taho“ i „Ajvalik“. Vežbe će se završiti 6. marta.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala