Đurovski za Sputnjik: Zvezda je trebalo da pobedi, Piksi će napraviti rezove

© Sputnik / Miljanov kornerProslavljeni srpski fudbaler i trener Boško Đurovski
Proslavljeni srpski fudbaler i trener Boško Đurovski - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Boško Đurovski, proslavljeni fudbaler i trener, bio je gost emisije „Sputnjik sport – Miljanov korner“, u kojoj je pričao o dvomeču između Crvene zvezde i Milana i Draganu Stojkoviću Piksiju kao selektoru Srbije.

Fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da eliminišu slavni Milan, iako u obe utakmice nisu doživeli poraz – 2:2, 1:1. Zbog jednog gola u gostima ispali su iz Lige Evrope, ali i pored toga ostavili su odličan utisak.

„Zvezda je odigrala hrabro, odvažno, pokazala je da je na pravom putu da se vrati na staze stare slave“, rekao je Đurovski našem Miljanu Milićeviću na početku razgovora.

„I pre utakmice sam potencirao na dva faktora. Prvi je motivacija, motivacija trenera – Dekija Stanković. On je poznat kao dobar motivator i podigao je adrenalin kod igrača. To se videlo na utakmici. Sa druge strane posmatrao sam trening pred prvi meč. Deki je postavio taktički visoke principe i ja sam se bojao da li će igrači Zvezde u oba meča odigrati onako kako je on to zamislio. Bio sam skeptičan. Pokazalo se da ovi igrači imaju dovoljan intelektualni kapacitet i dovoljno jak karakter da igraju rame uz rame sa velikim timovima“, dodao je.

Đurovski kaže da svi treba da budu ponosni na izdanje šampiona Srbije.

„Žalim što nismo prošli, morali smo i trebalo je da pobedimo u Milanu. Razloge treba tražiti u neefikasnosti, nedovoljnog iskustva u ključnim trenucima, ali zvezdaši, a i mi u klubu treba da budemo ponosni.“

Najbolju šansu na utakmici imao je Marko Gobeljić koji je promašio stopostotnu šansu, a potom je brzo isključen zbog drugog žutog kartona.

„Za one koji nisu igrali fudbal neshvatljivo je da je promašio sa pet metara. Međutim, bila je teška situacija. On nije napadač, nije dobro poklopio loptu... Moralo je da se odreaguje u deliću sekunde, on je dečko pokušao da zakuca loptu, ali je bila nezgodna situacija.“

Bivši igrač i trener Zvezde kaže da Dejanu Stankoviću neće biti potrebno vreme da vrati fudbaleri psihički i mentalno na pravo mesto.

„To je više pitanje za nekog psihologa. Stankoviću će tim sa velikim brojem kvalitetnih igrača dozvoliti da napravi dobar balans u utakmicama Superlige, ali i Kupa. Ovaj rezultat protiv Milana neće uticati na igru Zvezde jer su ispali na dostojanstven način“, kaže Đurovski i dodaje da ga ne iznenađuje to što Stanković raste u velikog trenera.

El Fardu Ben i Samu Kastiljeho, utakmica Milan - Crvena zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Sudijski ekspert za Sputnjik: Španac je morao da dozvoli izvođenje kornera

Zvezda je oduševila protiv Milana, ali ono što godinama nedostaje jeste dominantna partija protiv „večitog rivala“ – Partizana.

„U poslednjih nekoliko godina fali ta pobeda, dobra pobeda protiv Partizana, kroz dobru igru. Mislim da je ova generacija sazrela. Mislim da će u aprilu možda biti najinteresantniji derbi u poslednjih nekoliko godina. Očekujem da Zvezda konačno pobedi. I ako budemo šampioni ostaće tuga ako ne pobedimo Partizan“, ističe Đurovski.

Posle priče o Crvenoj zvezdi, Miljan Milićević i sagovornik prešli su na Dragana Stojkovića Piksija – novog selektora reprezentacije Srbije.

„Dugo smo čekali Piksija, pregovori su trajali dugo. Na kraju se i to ostvarilo. Mislim da je u ovom momentu to jedino rešenje, Piksi je najveće fudbalsko ime. Svojom pojavom daje neku garanciju narodu i navijačima. Imaće respekt od igrača, njegov autoritet je veliki. Ponašanje igrača, kako na terenu, tako i van njega biće drugačije u odnosu na ostale selektore.“

Đurovski veoma dobro poznaje Stojkovića, sarađivali su zajedno i najbolje može da kaže kakav je to Piksi kao trener.

„Posebna je vrsta trenera, vi ga možda ne poznajete, ali verujte da sam imao par situacija u kojima sam video da je mnogo hrabar, gde uzima stvari u svoje ruke. Nisu me iznenadile njegove izjave, možda su, neko će reći, preterane, ali Piksi je čovek i trener koji veruje u sebe. Na taj način širi pozitivnu energiju na igrače i narod.“
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Piksi: Srbiji nedostaje nešto, krv mora da vri

Boško Đurovski malo se dotakao i kulta fudbalske reprezentacije Srbije koji je na nikad nižim granama.

„Mi imamo pogrešnu sliku o našem kultu reprezentacije. Često pričamo da nemamo kult, a hoću da podvučem da njega (kult) ne stvaraju igraču, to je pogrešna definicija. Kult reprezentacije stvaraju navijači, narod. Mislim da će dolaskom Piksija narod da se ujedini. Njega svi cene kao igrača, tu treba da tražimo kult“, rekao je i dodao:

„Često pričam, možda će me neki osuditi, ali mislim da nacionalni stadion treba da se pomeri iz Beograda. Neki moj predlog je da bude u Kragujevcu, srcu Šumadije, da taj deo Srbije animiramo. Da ljudi znaju da tu igra reprezentacija Srbije, da se svi udružimo...“

Đurovski kaže da je veoma važno da se Piksi okruži dobrim ljudima u stručnom štabu.

„To su dva različita posla (trener-selektor), mi treneri više volimo da budemo u klubovima, da smo tu svakodnevno, da imaš pravo na grešku, prvenstvo je dugo... Kao selektor nemate pravo na grešku, još ako imate nestrpljivo rukovodstvo... To može da bude mač sa dve oštrice. Najbitnije da se Piksi okruži najboljim ljudima, da bude dobar stručni štab.“

Na kraju sagovornik našeg Miljana Milićevića otkrio je da očekuje rezove u seniorskom timu.

„Kada smo bili u Nagoji zajedno, bio je to spoj iskusnih i mladih igrača. Ne libi se da da šansu mladima, analiziraće kvalifikacije i verujem da će napraviti neki rez. Videćemo koje će igrače skloniti ili neke nove pozvati“, zaključio je Đurovski.

Sputnjik sport – Miljanov korner: Ima li opravdanja za Gobeljića i za koga neće biti mesta kod Piksija?

„Delije“ priredile spektakularan doček fudbalerima Zvezde /foto, video/

Italijani se obrušili na Stankovićevog sina zbog „uvrede“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala