Francuski mediji: Evropa ima stereotipe o ruskom naoružanju

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPlatforma - M, robot ubica
Platforma - M, robot ubica - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
Evropsko rukovodstvo se izgubilo zbog neznanja o nedavnim događajima i dugogodišnjih stereotipa, piše Ksavijer Rofe za francuski list „Atlantiko“.

Autor je kao primer naveo Rusiju i njen vojni potencijal. Prema njegovim rečima, lenjo evropsko društvo „pospano počiva na udobnom sećanju na zarđale ruske tenkove i nuklearne rakete u dotrajalim hangarima“.

Ipak, kako je istakao Rofe, eksperti već desetak godina vide neku drugu sliku, zato je autor članka predložio da se uzme u obzir ruski arsenal, koji je po njegovim rečima, visokotehnološki, iako se u početku tako ne čini.

Autor je podsetio da je krajem prošle godine Poljska napravila simulaciju rata i da su rezultati bili „katastrofalni“.

„Tokom prve nedelje rata sa Rusijom 'poljska vojska bi prestala da postoji', izgubila bi od 60 do 80 odsto vojnika i tehnike“, piše Rofe.

Eksperti su ovo objasnili činjenicom da je Moskva u poslednjih deset godina razvila visokotehnološki arsenal „na ivici naučne fantastike“. Oni su, prema rečima autora, izjavili da slično naoružanje nemaju Nemačka, Francuska i Velika Britanija.

Robotizovani kompleks MRK-15 inženjerije - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Kako se u Rusiji razvija oružje sa veštačkom inteligencijom

Autor kao primer navodi situaciju koja se dogodila na Crnom moru u aprilu 2014. godine, kada je bombarder Su-24 sa sistemom „Hibini“ proleteo iznad razarača „Donald Kuk“, usled čega je „elektronski mozak“ broda umro.

Slična situacija se dogodila i sa dve francuske fregate 2018. godine. Dolazak ruskih snaga u Siriju je, prema rečima Rofea, promenio odnos snaga. Tako je oprema za elektronsko ratovanje „Krasuha-4“ stvorila neprobojni balon za opremu NATO-a, a radari, komunikacija sa špijunskim satelitima, mobilna komunikacija i vaj-faj prestali su da rade.

„U uslovima prezasićenja elektronskim kontramerama i lažnim informacijama protivnik mora da pokuša da ometa u rad dobro šifrovanih i brojnih ruskih sistema“, naglašava autor.

Prema njegovim rečima, „nevidljivi štitovi“ kao što su „Moskva-4“, „Rtut-BM“ i „Infauna“, ne dozvoljavaju da se vidi poletanje i sletanje aviona.

Borbeni kopneni roboti „Uran-9“ autor naziva „biserom ruskog arsenala“. Oni su napravljeni za izviđanje, kao i za vatrenu podršku i uklanjanje ciljeva. Osim toga, roboti mogu biti opremljeni raketama, mitraljezima, topovima i bacačima plamena. Upravljanje „Uranom-9“ može biti i daljinsko.

Rofe podseća da postoje i robotizovani sistemi „Platforma M“ i „Argo“, borbeni robot „Nerehta“, kao i podvodni robot „Gnom“.

O novitetima u razvoju ruskog naoružanja u Sputnjikovoj emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ govorili su ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski i penzionisani profesor Momčilo Milinović sa katedre za naoružanje Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala