Milanov bedem od dva stuba stoji ispred Zvezde, a kreirao ga je – Siniša Mihajlović

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaSiniša Mihajlović
Siniša Mihajlović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Fudbaleri Crvene zvezde u revanš utakmici šesnaestine finala Lige Evrope protiv Milana imaće težak posao – rezultat 2:2 iz prvog meča daje prednost italijanskoj ekipi koja će svim silama pokušati da ne primi gol.

Glavne karike u lancu komande odbrane tima sa San Sira su kapiten Alesio Romanjoli i golman Đanluiđi Donaruma, koje je u Milanu promovisao Siniša Mihajlović.

Dragiša Binić - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Binić šokirao: Pucao sam u Mihu, zapomagao je i gledao gde je ranjen

Legendarni fudbaler, nekadašnji član Crvene zvezde iz šampionske generacije 1991. godine, tokom 2015. je sedeo na klupi Milana kao šef stručnog štaba i tada je povukao poteze koji su i danas ključi za italijanski klub.

Nije se Miha dugo zadržao u Milanu, svega jednu sezonu, ali je sasvim jasno da je njegov uticaj na potonji život milanskog tima evidentan i dalje.

Mihajlović je 2015. godine odlučio da iz kase kluba „odvoji“ 25 miliona evra kako bi iz Rome doveo Romanjolija, tadašnjeg mladog reprezentativca Italije, 20-godišnjaka koji je najavljivao veliku karijeru.

Momak koji je ponikao u mlađim kategorijama Rome je u klubu iz prestonice odigrao svega 13 utakmica, proveo je sezonu u Sampdoriji, bivšem Mihajlovićevom timu, nastupio na 30 mečeva i dokazao da je spreman za glavnu scenu.

„Romanjoli me podseća na Alesandra Nestu, možda je čak i bolji u tehničkom smislu“, govorio je Mihajlović.

​Potpisao je petogodišnji ugovor, a dobio je i kapitensku traku slavnog kluba, te postao standardan reprezentativac Italije.

„Mislim da Romanjoli nikada ne bi došao u Milan da nije bilo mene. Niko nije hteo da potroši 25 miliona evra, što je bila suma koju je tražila Roma. Ubedio sam upravu da to uradi, govorili su da je preskup, a ja sam rekao da ću lično da platim razliku ukoliko ga klub posle proda za manje od 25 miliona. Uz to, rekao sam da ćemo podeliti razliku u novcu ako ga prodaju za više. Uprava je to prihvatila, predsednik Silvio Berluskoni, a mislim da je tada Čelsi ponudio i duplo veći novac“, istakao je Mihajlović.

Siniša je imao viziju u vezi sa levonogim defanzivcem, ali je priča u vezi sa golmanom Donarumom još specifičnija.

Srpski trener je tada momku od nepunih 17 godina dodelio ulogu prvog čuvara mreže, što u startu nije naišlo na dobre reakcije, ali je veoma brzo Donaruma postao jedan od najboljih i najskupljih golmana sveta, a danas je nezamenljiv na golu Milana.

„Bilo je sumnji, ali sam ja ponosan na to što sam mu omogućio da debituje. Ja ne puštam mlađe zato što nema ko da igra, kao što drugi rade, ja gledam da li je neko spreman. Milan jeste bio u problemu tada, ali sam ja verovao u Donarumu. I svoje ideje. Posle poraza od 4:0 rekao sam sebi da ću umreti sa svojim idejama, čak i po cenu otkaza. Onda su počeli da stižu rezultati. Berluskoni je imao zahtev, tražio je da brani Dijego Lopes. Rekao sam mu da ima dve opcije, da me smeni i da stavi Lopesa na gol ili da me zadrži i vidi kako Donaruma brani. Zadržao me je, srećom“, govorio je Mihajlović.

​Šest godina kasnije, Romanjoli i Donaruma su standardni u timu Milana i jednostavno je nemoguće zamisliti tu ekipu bez njih dvojice – samo zato što je Mihajlović verovao u njih.

Oni će u četvrtak od 21.00 pokušati da spreče Crvenu zvezdu da nastavi svoju evropsku odiseju, u revanš utakmici šesnaestine finala Lige Evrope. 

Istovremeno, boriće se za sebe i opravdavanje svog imena i reputacije. Donaruma je u Beogradu dvaput kapitulirao, jednom je penal bio neuhvatljiv, drugi put je Milan Pavkov iznanadio sve na svetu, pa i sjajnog čuvara meže, dok je pred Romanjolijem dužnost da se iskupi za greške protiv Zvezde i Intera, da odbrani traku, klub i slavnu istoriju centralnih defanzivaca koji su bili lideri milanskog kluba. 

► Katai u avionu – Stanković saopštio spisak putnika za revanš sa Milanom

► Veliko pojačanje pred Milan – Katai dobio dozvolu da igra!

► Dobre vesti za Zvezdu pred put u Milano

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala