Poziv iz Brisela: Ko nije priznao Kosovo, neka ga prizna, biće korisno

© AP Photo / Visar KryeziuViola fon Kramon-Taubadel
Viola fon Kramon-Taubadel  - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
Spoljnoplitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Kosovu za period od 2019. do 2020. godine. Izvestilac za Kosovo u svom tekstu poziva i pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova da to urade jer bi to bilo „korisno za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“.

Amandmanima je dopunjen tekst izvestioca Viole fon Kramon Taubadel koje je podržalo 50 poslanika, dok je njih 10 bilo protiv, a 9 uzdržano, preneo je Tanjug.

Izveštaj o Kosovu ukazuje na ograničene napretke u primeni evropske reformske agende i poziva vlasti u Prištini da ubrzaju reforme nephodne na putu evrointegracija.

Dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine ocenjeni su kao preduslov za napredak na putu evrointegracija obe strane, a zahteva se i puna primena do sada postignutih sporazuma.

Istovremeno, pozivaju se zemlje članice da ukinu vize za građane takozvanog Kosova.

Poseban naglasak u izveštaju o Kosovu stavljen je na podršku EP radu Specijalnog suda za Kosovo u Hagu, na borbu protiv korupcije i ogranizovanog kriminala na teritoriji Kosova kao i na poštovanje demokratskih vrednosti i statusa manjina.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala