Francuska i Italija zainteresovane za rusku vakcinu protiv kovida

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida "Gam-Kovid-Vak" (Sputnjik Ve)
Ruska vakcina protiv kovida Gam-Kovid-Vak (Sputnjik Ve) - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
Francuska je veoma zainteresovana da se što veći broj efikasnih vakcina odobri u Evropi u cilju borbe protiv virusa korona, izjavio je portparol vlade zemlje Gabrijel Atal odgovarajući na pitanje o ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“.

„Smatramo da je pandemija globalni izazov i savremeni svet se mobiliše kako bi na nju odgovorio, između ostalog, putem vakcina“, rekao je Atal na brifingu.

„Naravno, zainteresovani smo da se što više pouzdanih i efikasnih vakcina ponudi građanima u celom svetu, između ostalog, i u Evropi i Francuskoj. Stoga smo, naravno, pozitivno nastrojeni da se vakcine sa dokazanom efikasnošću i pouzdanošću ponude Evropskoj agenciji za lekove (EMA) na odobrenje. Naravno, to se odnosi i na vakcinu ‘Sputnjik Ve’, kao i na ostale vakcine razvijene u drugim zemljama“, naglasio je on.

Italijani traže od premijera da utiče na odluku EMA

Italijanski premijer Mario Dragi bi, koristeći svoj autoritet u Evropskoj uniji, mogao da pomogne da Evropska agencija za lekove brže donese odluku o upotrebi ruske vakcine protiv kovida 19 „Sputnjik Ve“, smatra predsednik Udruženja italijanskih prijatelja Rusije Lorenco Valoreja.

Predsednik Francuske Emanuel Makron  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Makron: Ruske i kineske vakicine treba da učestvuju u borbi protiv pandemije kovida

„Novi premijer Italije je snažni pristalica evropskih integracija. Njegov autoritet u Evropskoj uniji je veoma velik, a njegovo mišljenje se sluša. Upravo zato se nadamo da će Dragi moći da pomogne preko Evropske komisije, da EMA uskoro donese odluku o mogućnosti upotrebe vakcine ‘Sputnjik Ve’ u zemljama EU i, pre svega, u Italiji“, izjavio je on za Sputnjik.

On je dodao da je Udruženje italijanskih prijatelja Rusije poslalo otvoreno pismo premijeru Dragiju, u kojem ga poziva da utiče da EMA što pre donese odluku o upotrebi „Sputnjika Ve“.

Prema njegovim rečima, „Sputnjik Ve“ je „najefikasniji i najsigurniji preparat u ovoj oblasti“ i zato bi Italijani trebalo da budu u mogućnosti da ga što je pre moguće koriste za vakcinaciju protiv virusa korona.

Valoreja je podsetio da su zdravstvene vlasti San Marina nedavno odobrile upotrebu ruske vakcine u toj zemlji i da je prva partija ruskog preparata već stigla u ovu zemlju u utorak.

„Dešava se situacija da je ova mala država, koja nije članica EU, dobila mogućnost da koristi rusku vakcinu, a mi Italijani ne. Ali radi se o vanrednoj zdravstvenoj opasnosti koju je izazvao kovid 19 i ona zahteva da se odustane od svih predrasuda i jednostranih političkih procena i da se odluke donose isključivo u interesu običnih građana“, naglasio je predsednik udruženja.
Pakovanja ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Švedski list: Zašto treba da kupimo rusku vakcinu

Valoreja smatra da bi umesto proširenja sankcija protiv Rusije rukovodstvo EU trebalo da uspostavi široku saradnju sa Moskvom, a posebno u borbi protiv epidemije virusa korona.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala