Švedski list: Zašto treba da kupimo rusku vakcinu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPakovanja ruske vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanja ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Autorka članka u švedskom listu „Dagens Industri“ Frida Valnur navela je da je Brisel priznao da se napori u vezi sa vakcinacijom pretvaraju u fijasko i da EU prema broju vakcinisanih stanovnika – pet odsto, zaostaje i za Srbijom a da je tajna njenog uspeha na tom planu – kupovina ruske vakcine „Sputnjik Ve“ i kineske „Sinovak“.

Ona navodi reči srpske premijerke da vakcine nisu stvar geopolitike nego zdravlja.

„Taj stav, moguće, dele predstavnici vlasti u mnogim evropskim zemljama“, navodi autorka.

Prema njenim rečima, vakcinu „Sputnjik ve“ (Sputnik V) ne treba odbacivati samo zato što je ruska – uspehe u izradi preparata treba smatrati dostignućem celog čovečanstva bez obzira koja zemlja iza njega stoji.

Ovde se, kako je dodala, radi o ljudima, koji umiru bez vakcine, ali i mogućnosti da se restartuje evropska privreda.

U članku se podseća da se francuski predsednik Emanuel Makron zalaže za nabavku ruskog preparata kada ga odobri Evropska agencija lekove, a da su ideju o proizvodnji vakcine u svojim zemljama podržali kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, dok je Mađarska odlučila da nabavi rusku vakcinu.

„Svi imaju iste argumente: Evropskoj uniji je potrebno više dobavljača da bi se ubrzao proces vakcinacije. Teško je s tim ne složiti se“, dodaje list, uz podsećanje da je ugledni naučni časopis „Lanset“ takođe „dao blagoslov“ ruskom preparatu.

Neverovatan uspeh Rusije je možda mnoge iznenadio, ali ne treba zaboraviti da je Rusija u naučnoj oblasti tradicionalno jaka i da ima čime da se ponosi, ističe autorka članka i u tom kontekstu navodi vakcinu protiv ebole.

Kako se navodi, Ruski fond za direktne investicije dobio je narudžbine za milijardu doza vakcine protiv virusa korona iz 20 zemalja, a Rusija je Uniji predložila da kupi 100 miliona doza ako Agencija za lekove da odobrenje.

„Sve se to tiče legitimiteta EU. Još uvek možemo da izbegnemo fijasko“, zaključuje autorka članka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala