Skandal pa ostavka: Istoričar zaposlen da istražuje zločine nacista šurovao sa ekstremnom desnicom

Pratite nas
Poljski istoričar Tomaš Grenjuh podneo je ostavku na dužnost u vladinom istorijskom institutu nakon kontroverzi zbog njegovih veza sa krajnje desničarskom organizacijom i fotografija na kojima pokazuje nacistički pozdrav.

Grenjuh je nedavno imenovan za šefa kancelarije Instituta za nacionalno sećanje (IPN) u Vroclovu, državne organizacije čija je uloga da, između ostalog, istraži nacističke zločine u Poljskoj. 

Kapija nacističkog logora smrti Sašenhauzen sa napisom Rad oslobađa na ulazu. - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Ko je ovde žrtva: Presuda poljskog suda koja je iznenadila i istoričare

On je ostavku podneo u ponedeljak nakon višenedeljnog pritiska političara, aktivista i javnih ličnosti, koji su ga videli kao krajnje neprimeren izbor za tu funkciju zbog nekadašnjih veza sa ekstremnim desničarima.

Do 2013. godine Grenjuh je bio istaknuti organizator Nacionalnog radikalnog kampa (ONR) - ultranacionalističke organizacije koja je nastala po ugledu na poljski fašistički pokret iz 1930-ih.

Institut za nacionalno sećanje otvoren je sa ciljem da se istraže zločini koje su nad Poljacima počinili nacisti i komunisti, koje Varšava smatra podjednakim zlom.

Mnogi su Grenjuhovo nedavno postavljanje na funkciju u Institutu videli kao poslednji dokaz da je ta institucija postala sredstvo za promociju otrovnog nacionalizma u ime konzervativne vlade zemlje.

Grenjuh (39) je ranije ovog meseca imenovan za šefa kancelarije Instituta za nacionalno sećanje iako je bio deo ultranacionalističke poljske scene od 1999. godine i čak je zaslužan za osnivanje ogranka ONR u gradu Opole 2002. godine.

Desničarska rupa, koja je takođe poznata i kao Falanga, kao i mnoge druge fašističke organizacije širom sveta, nalazila se iza brojnih protesta obojenih ksenofobijom. Kritičari navode da je reč o grupi koja ne skriva svoj antisemitizam

Članovi grupe koriste nacistički pozdrav, mada insistiraju na tome da je se zloglasni gest odnosi na stari Rim.

„Zašto da ja budem odgovoran za to što ga je prisvojio Hitler?", ranije je rekao medijima Grenjuh.

Međutim, navodno protivljenje nacizmu nije baš najjasnije u ovoj grupi. Na primer, Falanga izuzetno ceni belgijskog nacističkog saradnika Leona Degrelea. Grenjuh je i autor knjige koja veliča čoveka, a koja je objavljena 2013. U drugoj knjizi, napisanoj pod pseudonimom, Grenjuh je navodno sebe opisao kao stoprocentnog arijevca

Adolf Hitler - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2020
Nacistički plan „Ost” – holokaust Slovena

Kako je negodovanje zbog imenovanja Grenjuha raslo, izraelska ambasada u Varšavi rekla je da je iznenađena njegovim odnosom prema nacističkom pozdravu i predložila mu je da poseti muzej Aušvic. On je na kritike reagovao objavljivanjem izvinjenja na internet stranici Instituta. Svoje nekadašnje nacističke pozdrave nazvao je mladalačkim buntom i insistirao je na tome da nikada nije bio nacistički simpatizer.

Institut je naveo da je Grenjuh prekinuvši vezu sa krajnjom desnicom 2013. godine izabrao put istoričara, istraživača i tragača za istinom i dokazao svoju kompetentnost i posvećenost radeći za IPN tri godine kao šef ogranka u gradu Opole. Njegov naučni rad tokom tog vremena poljska vlada je veoma cenila, te mu je 2018. dodeljeno državno odlikovanje.

Tvrdnjama da se Grenjuh promenio, međutim, protivrečile su fotografije koje su poljski mediji objavili a na kojima se vidi kako se on sastaje sa raznim aktivistima ONR-a i 2018. godine.

Skandal je završen ove nedelje, a pre nego što je Grenjuhova ostavka prihvaćena, Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da visoku funkciju može imati samo osoba na dobrom glasu, prenosi RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala