„Građani“ se igraju fudbala bez napadača – i imaju niz od 18 „žrtava“

© REUTERS / Fabian BimmerĐozep Pep Gvardiola
Đozep Pep Gvardiola  - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Može li iko da zaustavi zahuktali Mančester siti? Mašinerija Pepa Gvardiole nanizala je 18 pobeda u svim takmičenjima, od čega je 13 vezala u Premijer ligi i beži drugoplasiranom Lesteru 10 bodova posle 25 odigranih kola.

Fascinatan je način na koji Mančester siti deli fudbalske lekcije rivalima širom Ostrva, samo što to nikoga ne bi smelo da začudi, jer je tvorac nestvarnog niza Katalonac Pep Gvardiola kod kojeg svaki fudbaler, počev od golmana, mora da bude „pismen igrač“. Dakle, nema izbijanja lopte, već isključivo pas igra.

​Kako su Kun Aguero i Gabrijel Žesus neretko povređeni, pre svega se to odnosi na Argentinca kojem, polako ali sigurno i godine uzimaju danak, „građani“ su osuđeni na igru bez klasičnog napadača.

Mnogi treneri bi se hvatali za glavu i čupali kosu sa iste, ne i Gvardiola. Jedan od najsavršenijih trenera današnjice, koji je sušta suprotnost od Žozea Murinja i Čola Simeonea, koji forsiraju „dosadan fudbal“ i igru na rezultat, prosto uživa u činjenici da uz golmana ima još 10 fudbalera, od kojih su čak šestorica vezni igrači. Neki su trkači, neki mislioci, ali svi zajedno čine savršenu kombinaciju i kaznenu ekspediciju.

Poslednji tim koji je osetio moć Sitija na svojih koži je Arsenal, koji je pao u 25. kolu Premijer lige na svojim Emiratima. Presudio im je Gvardiolin miljenik Rahim Sterling, i to golom posle samo 70 sekundi na asistenciju Mareza.

Luka Jović i Filip Kostić - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Srbi srušili šampiona Evrope, „novi Žigić“ rešeta u Bundesligi /video/

Ne treba čovek da bude pametan da pogodi da Mančester siti u svakom susretu dominira kada je posed lopte u pitanju. Arsenal je u prvih pet minuta utakmice, koja je trebalo da predstavlja derbi, imao svega devet dodavanja. Mizerno, ali to je Gvardiola, to je njegov rukopis, njegov pečat.

„Građani“ prosto plešu po terenu, a eksplodirao je Turčin Ilkaj Gundogan koji, pruža partije nalik onim kada je u dresu Borusije Dortmund bio jedan od najboljih vezista na svetu.

Verovali ili ne, Gungodan je prvi strelac ekipe sa 11 pogodaka, a prati ga Sterling koji je postigao dva gola manje, slede Foden i Marez, takođe vezisti koji su se po šest puta upisali u strelce.

Dalkle, nema Aguera i Žesusa, koji su prethodnih sezona bili Sitijeve oštrice. Sada su tu ulogu preuzeli igrači sredine terena, a Sitijevom strašnom nizu od 18 pobeda u svim takmičenjima se ne nazire kraj.

​Titula prvaka Engleske praktično se više i ne dovodi u pitanje, dok ih u Ligi šampiona u sredu očekuje gostovanje Borusiji Menhengladbah.

Ostaje da se vidi na koji način će se nemački predstavnik suprotstaviti Gvardioli i njegovim veznim igračima koji „glume“ napadače i niko ne može da im stane na put.

► Inter je gazda Milana – Zvezda bi mogla da iskoristi očajnu formu roso-nera

► Piksi: Srbiji nedostaje nešto, krv mora da vri

► Šamar za šamarom – Don Karlo održao bukvicu Klopu i naneo četvrti poraz zaredom!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala