Ambasador Ukrajine pri UN: Ukinuti Rusiji pravo veta u SB

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Ukrajine pri UN: Ukinuti Rusiji pravo veta u SB
Ambasador Ukrajine pri UN: Ukinuti Rusiji pravo veta u SB - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Ambasador Ukrajine pri UN Sergej Kislica smatra da Rusiji treba oduzeti pravo veta u Savetu bezbednosti jer je, kako kaže, „učesnica u konfliktu“ u Donbasu.

Pred Generalnom skupštinom svetske organizacije održava se sednica o situaciji na „privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine“, kako to naziva ukrajinska strana.

Kislica je rekao i da Rusiji treba stalno ukazivati na njene obaveze kao učesnice konflikta.

„Sve dok Rusija negira svoju ulogu u konfliktu, perspektive mirnog rešenja biće iluzorne. Rusija nije bila i ne može da bude posrednik u konfliktu koji je ona započela i u kojem nastavlja da učestvuje od prvog dana agresije“, tvrdi Kislica.

Zvanična Moskva je nebrojeno puta isticala da nije učesnica konflikta na istoku Ukrajine i da je zainteresovana da se situacija normalizuje u skladu sa odredbama Minskih sporazuma.

Podsetimo, šef Specijalne monitoring misije OEBS u Ukrajini Halit Čevik je nedavno na sednici SB UN potvrdio da posmatrači u sastavu ove misije nisu videli ruske vojnike na istoku Ukrajine, a ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je tačku po tačku dokazao da Kijev nije ispunio do kraja nijednu meru Minskih sporazuma.

Rusija je jedna od pet država koje u Savetu bezbednosti imaju pravo veta. Pored Rusije to pravo imaju i Sjedinjene Države, Kina, Francuska i Velika Britanija. Savet bezbednosti čini još deset članica. One se rotiraju na svake dve godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala