Blinken pozvao Rusiju i Kinu da odustanu od ispitivanja protivsatelitskog oružja

© REUTERS / TOM BRENNERAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Rusiju i Kinu da odustanu od testiranja protiv-satelitskog oružja.
„Pozivam zemlje koje razvijaju protivsatelitsko oružje da se uzdrže od opasnih ispitivanja takvih sistema... Moramo smanjiti napetosti u svemiru, a ne eskalirati ih“, rekao je Blinken na konferenciji o razoružanju koja se održava pod pokroviteljstvom UN u Ženevi.

Američki državni sekretar dodao je da je, suprotno javno izrečenom stavu, „Rusija u decembru 2020. godine sprovela kopneno ispitivanje protivsatelitskog (oružja)“.

On je istakao da Vašington „želi da sarađuje sa Rusijom i Kinom na razvoju standarda i normi za odgovorno ponašanje u svemiru“.

Pogled na planetu Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2020
SAD: Rusija razvija dve vrste protivsatelitskih sistema

Američka svemirska komanda saopštila je u decembru da je Rusija sprovela novo ispitivanje rakete usmerene na uništavanje satelita. Svemirska komanda je u aprilu prošle godine izveštavala o prethodnim ispitivanjima ruske protivsatelitske rakete. Tada je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da Vašington na taj način pokušava da opravda sopstvene planove za razmeštanje oružja u svemiru.

Istovremeno, slično oružje se razvija kako u samim SAD tako i u drugim zemljama. Tako su, na primer, Sjedinjene Američke Države 1985. godine oborile svoj naučni satelit „Solvind“ na visini od 555 kilometara uz pomoć protivsatelitske rakete ASM-135 ASAT lansirane iz lovca F-15. A 2008. godine američka brodska protivraketna raketa SM-3 je na visini od 247 kilometara uništila vojni satelit USA-193.

Saradnja u oblasti strateške stabilnosti

Blinken je dodao da je Vašington spreman na saradnju sa Moskvom po pitanjima strateške stabilnosti.

„Spremni smo da uključimo Rusiju u pregovore o strateškoj stabilnosti u vezi sa kontrolom naoružanja i novim bezbednosnim pitanjima. Bićemo objektivni prema širim izazovima koje predstavlja Rusija, kao i prema tome kako naši nuklearni arsenali jedni drugima predstavljaju egzistencijalne pretnje“, dodao je američki državni sekretar.

Tokom svog govora, Blinken je takođe podsetio da su se ranije Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorile o produženju Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START, START-3) na pet godina.

„Ova odluka učinila je naše zemlje i svet bezbednijim. A (za vašingtonsku administraciju) to je bio samo početak naših napora za eliminisanje nuklearnih pretnji“, konstatovao je šef američke diplomatije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala