SAD: Rusija razvija dve vrste protivsatelitskih sistema

© Foto : Roskosmos / Aleksandr SamokutяevPogled na planetu Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice
Pogled na planetu Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington je zabrinut što Moskva razvija i raspoređuje nekoliko alternativnih vrsta protivsatelitskog oružja, saopštila je američka Svemirska komanda.
„Sjedinjene Američke Države zabrinute su, jer Rusija kontinuirano razvija i raspoređuje nekoliko vrsta kopnenih i kosmičkih sistema protivsatelitskog oružja“, rekao je načelnik Svemirske komande Džejms Dikinson.

Vašington ističe da je prva vrsta kinetičkog oružja – protivsatelitski sistem za direktno presretanje (DA-ASAT), koji može da uništi satelite u niskoj Zemljinoj orbiti. Prema navodima Svemirske komande, Rusija je „nekoliko puta testirala“ ovaj sistem.

„Ako on bude upotrebljen, krhotine koje nastanu mogle bi da ugroze komercijalne satelite i nepovratno zagade svemir“, navodi se u saopštenju komande.

Vašinton tvrdi da je drugi tip ruskih protivsatelitskih sistema (ASAT) raspoređen u svemiru i da su njegove sposobnosti demonstrirane 2017. i 2020. godine.

Svemirska komanda takođe napominje da je 2018. godine objavljeno o stvaranju kopnenog laserskog sistema za ruske kosmičke snage. Sjedinjene Američke Države smatraju da se takav sled dejstava i događaja može smatrati potencijalnom pretnjom.

Komunikacioni satelit Jamal 601 - Sputnik Srbija
„Primamljive mete“: Amerikanci nemaju čime da zaštite svoje satelite

Ranije je američka Svemirska komanda saopštila da je Rusija izvela nove raketne testove rakete usmerene na uništavanje satelita.

Američka svemirska komanda je u aprilu saopštila o prethodnim ispitivanjima ruske protivsatelitske rakete sa direktnim presretanjem. Tada je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da Vašington na taj način pokušava da opravda sopstvene planove za razmeštanje oružja u svemiru.

Pri tome, slično oružje razvija se i u samim Sjedinjenim Američkim Državama i u drugim zemljama. Na primer, 1985. godine Sjedinjene Američke Države oborile su svoj naučni satelit „Solvind“ na visini od 555 kilometara uz pomoć protivsatelitske rakete ASM-135 ASAT lansirane iz lovca F-15. A 2008. godine američka brodska protivraketa SM-3 je na visini od 247 kilometara uništila vojni satelit USA-193.

Istih tih 1980-ih u SSSR-u je bio u službi sistem protivsvemirske odbrane (program „Istrebljivač satelita“). Sistem je koristio raketu-nosač „Ciklon-2“ sa svemirskom letelicom-presretačem, koja se lansirala u nisku orbitu sa kosmodroma „Bajkonur“. Tokom ispitivanja sistema u orbiti su izvršena uspešna presretanja drugih sovjetskih ciljnih satelita.

Protivsatelitske rakete takođe imaju i Kina i Indija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala