Vojnici pod zaštitom „Sputnjika“: Završena vakcinacija ruskih mirovnjaka u Karabahu

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida "Gam-Kovid-Vak" (Sputnjik Ve)
Ruska vakcina protiv kovida Gam-Kovid-Vak (Sputnjik Ve) - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Pratite nas
U Nagorno-Karabahu završena je vakcinacija protiv virusa korona ruskog mirovnog kontingenta. Drugu komponentu vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) primilo je oko dve hiljade vojnika.

Vakcinacija se odvijala na dobrovoljnoj bazi. Mobilne medicinske ekipe vakcinisale su vojnike u poljskoj bolnici i na osmatračnicama. Vakcina je isporučena u specijalnim termo-kontejnerima.

Pre primanja vakcine, vojnici su prošli temeljan lekarski pregled i obavezno testiranje na prisustvo antitela. Vakcinacija se sastoji od dve faze primene preparata – druga faza se sprovodi tri nedelje nakon prve.

Pripadnici ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2021
Ruski mirovnjaci u Karabahu biće vakcinisani protiv kovida do kraja februara

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Ovaj dokument predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala