Ruski senator: Spremnost SAD na ustupke po pitanju „Severnog toka 2“ – cena za savezništvo

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje cevi "Fortuna" u luci Vismar
Brod za postavljanje cevi Fortuna u luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena spremna je na ustupke evropskim partnerima u NATO-u po pitanju izgradnje „Severnog toka 2“ radi obnavljanja savezničkih odnosa, smatra šef međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

Činjenica da Vašington izuzima ili planira da izuzme od sankcija NATO saveznika – Nemačku, prema mišljenju Kosačova znači da „je obnavljanje savezništva unutar Alijanse, koje je u velikoj meri urušeno za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, važno za SAD“.

„Sudeći po svemu, za Džoa Bajdena su ustupci po pitanju 'Severnog toka 2' sasvim prihvatljiva cena za obnavljanje tog savezništva“, konstatuje Kosačov.

Kako kaže, mere koje Amerika predlaže takođe ukazuju na to da Rusija sasvim sigurno nije među zemljama sa kojima je Vašington spreman da obnovi odnose.

„Rusija je konkurent u pogledu evropskog energetskog tržišta, veoma moćan, direktan konkurent, i kada je reč o Rusiji, Amerikanci će raditi podjednako sistematično i bestidno kao što su radili za vreme administracije Donalda Trampa“, smatra ruski zvaničnik.

Takođe je istakao da u sankcijama koje SAD predlažu nema ništa novo ni iznenađujuće.

Činjenica da će „našim nemačkim partnerima dati da prodišu“ još je jedan pokazatelj da će „Severni tok 2“ biti završen, zaključuje Kosačov.

Ranije su mediji saopštili da administracija Bele kuće priprema izveštaj koji se tiče izgradnje gasovoda. Kako javljaju, Vašington planira uvođenje novih sankcija protiv učesnika u projektu, mogu obuhvatiti i manji broj kompanija iz Rusije, ali će zaobići nemačke kompanije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala