Moskva pozvala strane diplomate da se vakcinišu protiv kovida

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je poslalo svim ambasadama u Rusiji poziv za vakcinaciju.
„Ova praksa je rasprostranjena u mnogim državama i ona je sasvim razumljiva. Uspešna borba sa epidemijom zahteva, koliko je moguće, što veći broj vakcinisanih ljudi u zemlji“, saopšteno je u ministarstvu.

Podsetili su i da je rusku vakcinu odobrilo više od 25 zemalja i izrazili uverenje da je dosledna kampanja vakcinacije zajednički zadatak čitave svetske zajednice.

Rusija svoje obaveze ispunjava po međunarodnim sporazumima, uključujući odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine. U njoj se navodi, da zemlja-domaćin mora diplomatskim predstavništvima da obezbedi uslove neophodne za rad i bezbednost, podsećaju u Ministarstvu.

Pakovanje ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Indija će proizvesti više stotina miliona ruskih vakcina

U međuvremenu je saopšteno da su ambasadori Avganistana i Mongolije, kao i osoblje ambasada primili vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Deo osoblja ambasade Španije je primio rusku vakcinu, ali u ambasadi nisu želeli da komentarišu da li se i ambasador vakcinisao, objašnjavajući da je reč o ličnoj informaciji.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo i da paralelno radi na organizaciji vakcinacije ruskih diplomata u inostranstvu.

„Sve se zasniva na dobrovoljnom principu i očuvanju prava osoblja da izabere alternativnu vakcinaciju. Uzima se u obzir mogućnost isporuke ruske vakcine u određenu zemlju ili upotrebe lokalnih vakcina, kao i dostupnost potrebne medicinske infrastrukture u ruskim institucijama u inostranstvu“, izjavili su u ministarstvu.

Takođe, rusko diplomatsko osoblje može da se vakciniše i u Rusiji tokom odmora ili službenog puta.

U Rusiji je moguće vakcinisati se ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koja je prva registrovana vakcina na svetu. Vakcinu je razvio Centar „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije na proučavanoj i proverenoj platformi ljudskih adenovirusnih vektora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala