Bugarski vicepremijer: Srbi misle da na Balkanu nije bilo drugog naroda osim njih

CC BY 2.0 / EU2017EE Estonian Presidency / Arno Mikkor / Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov
Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Srbija je još početkom 19. veka, iako je bila „beznačajna kneževina“, želela da postane ujedinjujući centar i velika sila na Balkanu, rekao je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov u intervjuu za makedonski portal „Zum“.
„Srbi su još pre oslobođenja Bugarske (od Osmanlija) imali planove za asimilaciju Bugara u Makedoniji i Bugara koji žive na teritoriji današnje Bugarske. Pogledajte srpske karte iz 19. veka. Prema njihovom mišljenju, na Balkanu nije bilo drugih naroda osim Srba. Sve do Crnog mora – sve su navodno bili Srbi“, rekao je bugarski vicepremijer.

Ideja o makedonskoj naciji pojavila se krajem 19. veka zahvaljujući političarima poput Stojana Novakovića, dodao je Karakačanov.

„On je veoma jasno rekao – ne možemo se suprotstaviti bugarskoj ideji u Makedoniji ukoliko joj budemo suprotstavljali srpsku ideju. Potreban nam je saveznik i mi treba da pokušamo da promovišemo politiku da stanovništvo u Makedoniji nisu Srbi, ali nisu ni Bugari, nego nešto zasebno. I kada ih učinimo nečim odvojenim, biće nam lakše da ih potom učinimo Srbima“, istakao je Karakačanov.

Kako je rekao, Albanci u Makedoniji su još jedan faktor – između Bugara i Albanaca uvek je postojalo prijateljstvo i bliska saradnja – „i u vreme Osmanskog carstva i posle srpske okupacije“.

„Što se tiče trenutne situacije, Albanija je  od Severne Makedonije daleko više uznapredovala u pogledu demokratije i upravo zbog toga te dve zemlje treba posebno da se pridruže Evropskoj uniji, a ne zajedno“, precizira vicepremijer.

Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Bugarski evroposlanik optužio Srbe za zločine nad Bugarima

Među Bugarima i Albancima, dodaje, nikada nije bilo sukoba ili konfrontacije.

„Naprotiv, uvek smo stradali od politike koju je vodio Beograd i ambicije Beograda da postane hegemon na Balkanu i da stvori etnički čistu srpsku imperiju“, konstatovao je Karakačanov.

Ponovo je podsetio na to da je Bugarska prva priznala nezavisnost Makedonije i, prema njegovim rečima, upravo zbog toga je sprečeno vojno mešanje Srbije. Karakačanov je istakao da je Bugarska pružala pomoć Makedoniji u vojnoj tehnici i finansijski.

„Zahvaljujući tome što je Bugarska zauzela jasan i kategoričan stav po pitanju nezavisnosti Republike Makedonije, srpska Treća armija u Makedoniji nije se usudila da izaziva vojne probleme, koje je pravila na svim drugim mestima – u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, a nešto kasnije i na Kosovu“, smatra bugarski vicepremijer.

Ne radi za Rusiju

Tokom intervjua Karakačanov je odgovorio na optužbe Makedonaca da promoviše rusku politiku, istakavši da ne radi za Rusiju.

„Izvinite, ali 'proruski političar' je sklopio sa Amerikancima ugovor vredan dve milijarde leva za kupovinu američkih aviona. To je pomalo smešno. Branim interese Bugarske, a ne Rusije, Srbije ili nekog drugog“, istakao je on.

Takođe je podsetio na činjenicu da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno saopštio da vraća učenje srpskog jezika u školama. U svetlu takvih saopštenja, optužbe da Bugarska promoviše ruske interesa u Bugarskoj su smešne, konstatuje Karakačanov.

„Zar sam ja predložio da se srpski jezik uči u makedonskim školama? Ili gospodin Zaev? Zar sam ja predložio da dan Svetog Save bude nacionalni praznik (u Severnoj Makedoniji)? Ja ili gospodin Zaev? Zar ja naređujem da se gradi srpski kulturni centar u Skoplju? To je prosto smešno. Lopov viče 'drž'te lopova'. Naslednici srpske politike u Makedoniji govore da Bugarska, koja je štitila svoje interese, navodno promoviše rusku politiku. Gluposti!“, zaključio je vicepremijer.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala