Bugarski evroposlanik optužio Srbe za zločine nad Bugarima

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Evropska komisija bi trebalo da obrati pažnju na neprijateljske izjave srpskih aktivista i javnih ličnosti o Bugarima i Bugarskoj, smatra bugarski evropski poslanik i zamenik predsednika parlamentarne partije VMRO BND Angel Džambazki.
„To nije u skladu sa istorijskom istinom, naprotiv, postoji mnogo dokaza o zverstvima srpske vojske i srpskih bandi u rejonu zapadnih teritorija (teritorije Bugarske koje su posle Prvog svetskog rata pripale Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i na kojima je tada pretežno živelo bugarsko stanovništvo) i Makedonije. Zvanične srpske vlasti nedavno su čak konfiskovale spomen-ploču ubijenim Bugarima u Bosilegradu i njegovim naseljima tokom Prvog svetskog rata“, navodi Džambazki na svojoj Fejsbuk stranici, komentarišući izjavu srpskog politikologa Dragana Simeonuvića koji je govorio o fizičkoj torturi Bugara i nasilnoj bugarizaciji. 

Izjave predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića o „fašističkim zločinima“ Bugarske opet su netačne, izjavio je bugarski političar. S tim u vezi Džambazki se obratio Evropskoj komisiji i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju:

„Da li će Republika Srbija objasniti zašto kroz takve izjave i sugestije pokušava da se destabilizuje region satanizacijom Bugarske i koje će biti mere Komisije po pitanju izjava koje podstiču mržnju prema Bugarskoj?“, zaključio je Džambazki.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala