„Tajno oružje“ stiže iz senke i preti Đokoviću

© AFP 2023 / PAUL CROCKRuski teniser Aslan Karacev tokom meča protiv Ože-Alijasima
Ruski teniser Aslan Karacev tokom meča protiv Ože-Alijasima - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Pre oko nedelju i po dana malo ko je, sem posvećenih teniskih pratilaca, znao ko je Aslan Karacev. Sada se o njemu priča u mnogo širim krugovima, a naredna meta mu je Novak Đoković.

Ruski teniser je ne samo najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg Australijan opena, već i svih Grend slem turnira u skorijoj istoriji.

Karacev je na Ozi open došao kao 114. teniser sveta, debitant sa 27 napunjenih godina i neko ko je zaradio tek nešto više od 600.000 dolara u karijeri.

Svoj renking je, za sada, popravio za gotovo 100 pozicija, već je zaradio više nego u prethodnom delu života, a nova meta će mu u četvrtak od 9.30 biti Novak Đoković, najbolji srpski sportista svih vremena.

Ipak, o Aslanu Karacevu se i dalje ne zna mnogo, pa je posle pobede u četvrtfinalu dobio pitanje da objasnio ko je on i odakle dolazi.

„Rođen sam u Rusiji, u gradu Vladikavkaz. Sa porodicom sam se preselio u Izrael kada sam imao tri godine, a zatim sam tamo počeo da treniram, u Tel Avivu. Mislim da to znate“, rekao je Karacev i nastavio:

„Tamo sam odrastao i trenirao do 12. godine, a zatim se sa ocem vratio u Rusiju. Tada sam živeo u Rostovu, zatim u komšijskom gradu Taganrogu, gde sam pronašao sponzora. Rekli su mi da će mi pomoći i preselio sam se u Nemačku, u Hale. Bio sam tamo dve godine, a onda sam otišao u Barselonu. Poslednje tri godine radim sa Hajorom Jatskim, svojim trenerom, u Belorusiji, u Minsku. Tu je i fitnes trener Luis iz Portugala. Radimo zajedno skoro tri godine“.

Želeo je stotku, stigao u polufinale

Teniser koji potiče iz jevrejske porodice i dalje nije svestan svog uspeha, a ističe da mu je cilj za prošlu godinu bio da se plasira među najboljih 100 na svetu.

„Pre četiri meseca sam bio 100 i neki na listi. Cilj tokom 2020. godine mi je bio da uđem u prvih 100, ali to se nije dogodilo. To mi je ostao plan“, objasnio je Karacev.

​Mračna prošlost i povreda

Dobre partije Karaceva su posvećene ljubitelje tenisa, one koje „beli sport“ prate i na nižim nivoima, navele da javnost podsete na njegovu „mračnu prošlost“.

Problem nameštanja mečeva je u tenisu veći nego u ostalim sportovima, jer, za razliku od, na primer, fudbala i košarke, u tenisu morate da potplatite samo jednu osobu kako biste odradili posao.

Grigor Dimitrov tokom meča sa Aslanom Karacevim - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Kako je Bugarin zbunio Marijanu i zašto nije mogao da navuče čarape

Karacev je neko ko je više puta od strane navijača optuživan za nameštanje svojih duela, ali Teniska jedinica za integritet (TIU) nikada nije reagovala ni u kakvom smislu.

Tokom problematičnog dela svoje karijere imao je i dosta muke sa povredom kolena.

Takođe, vlasnik je verovatno najgoreg drugog servisa u istoriji tenisa, ali i nekih mečeva u kojima je doživeo čudne padove u igri i koncentraciji, odnosno gubio kada je sve izgledalo kao da je pred pobedom.

„Zamislite da Karacev osvoji Australijan open, a onda dođe na radar TIU i bude suspendovan zbog nameštanja u prošlosti. To bi bila priča decenije, sigurno“, jedan je od komentara na Tviteru.

Pomenuta povreda, odnosno operacija kolena je Rusa naterala da napravi šestomesečnu pauzu posle koje se nije bilo lako vratiti.

„Posle tog trenutka je bilo jako teško povratiti samopouzdanje i osećaj za igru. Nije bilo lako, definitivno“, rekao je Karacev.

Karacev je tada, pre realno gledano samo četiri godine, pao na čak 764. mesto ATP rang liste, ali od ponedeljka će po prvi put debitovati u Top 100, tačnije barem na 42. poziciji.

Rusko tajno oružje

Ono što se u poslednje vreme moglo čuti o momku iz Vladikavkaza je to da je on „tajno oružje“.

Tim terminom ga je opisao Danil Medvedev, takođe polufinalista Australijan opena, tokom ATP kupa početkom ove godine koji je Rusija osvojila i postala nezvanični šampion sveta u tenisu.

„Aslan je naše tajno oružje za dubl. Ne, ne šalim se. To nije uspeo da pokaže jer nijednom nije bilo 1-1 u našim mečevima, ali je on bio naše tajno oružje“, izjavio je Medvedev, dok je Jevgenij Donskoj suptilno najavio ono što se spremalo.

„Aslane, siguran sam da ćeš imati sjajnu sezonu ove godine, zato što igraš na neverovatnom nivou“, kazao je kapiten reprezentacije.

Nisu pogrešili...

Top forma kad joj vreme nije

Aslan je prošlu godinu završio u sjajnoj formi, uz nekoliko titula na čelendžerima, ali i dobrim partijama na ATP turnirima u kojima nije stizao daleko zbog, pre svega, manjka iskustva. U tom periodu mnogi igrači su se suočavali sa fizičkim i mentalnim problemima kao posledicama svega što se dešavalo u 2020. 

Aslan Karacev, ruski teniser - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
„‚Silovao‘ me je“: Ukrajinac se prisetio ruske senzacije, Đokovićevog narednog rivala

Ove sezone nema poraz, pošto je učestvovao samo na Australijan openu, gde u kvalifikacijama i glavnom žrebu zajedno ima osam trijumfa.

Iako je ostvario velike pobede protiv trenutnih, bivših ili budućih Top 10 igrača kao što su Švarcman, Ože-Alijasim i Dimitrov, prepreka koja mu sledi je neuporediva.

Novak Đoković je na Australijan openu osvojio osam titula, a Karacev ima osam pobeda na ATP turu u karijeri.

Đoković je u Melburnu traži svoju 18. titulu na Grend slem turnirima, dok Karacev ima ukupno 18 osvojenih setova na istim takmičenjima (sve ove sezone).

„Mogu li do titule? Kako to mogu da znam? Videćemo. Idem meč po meč“, rekao je Karacev pred duel sa najboljim igračem planete.

Istinski primer meča koji se može opisati kao David protiv Golijata. I to u polufinalu jednog Grend slema.

​► Novak odbija da ćuti, opet je podigao buru i dobio podršku od Zvereva i Medvedeva

„Novak se nekada pretvara, ali nije lažov“ /video/

Britanska legenda za Sputnjik sport: Novak je pobedio sumnje

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala