Nova istraživanja „Fajzerove“ i „Modernine“ vakcine: Tri puta manje antitela protiv južnoafričkog soja

© AP Photo / Francois MoriAmpule vakcine protiv kovida kompanije "Fajzer/Bionteh"
Ampule vakcine protiv kovida kompanije Fajzer/Bionteh - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Vakcine američkih kompanija Fajzer/Biontek i Moderna proizvode manje antitela protiv južnoafričkog soja virusa korona, pokazala su istraživanja objavljena u časopisu New England Journal of Medicine.

Laboratorijska studija, koju su zajedno uradili kompanija Fajzer i istraživači sa Teksaškog univerziteta u Galvestonu, pokazala je da je neutralizacija južnoafričkog soja bila slabija za približno dve trećine. Zaključeno je da je nejasno kakav će efekat to imati na zaštitu od bolesti koju vakcina pruža, navodi se u pismu istraživača koje je objavljeno u najstarijem američkom medicinskom časopisu.

Drugo istraživanje, koje su sproveli kompanija Moderna i Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti, na čijem je čelu dr Antoni Fauči, pokazalo je 2,7 puta manje antitela protiv soja korone poznatog kao B.1.351 i 6,4 puta manje antitela kada je reč o čitavom nizu južnoafričkih mutacija.

„Zaštita od varijante B.1.351 koju daje vakcina mRNA-1273 tek treba da se utvrdi“, navedeno je u pismu istraživača. 

Vakcina i dolari - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2021
Počela bespoštedna bitka: Prvi svetski rat za – vakcine

Moderna dodaje da radi na pojačavanju doza vakcine, za svaki slučaj, a Fajzer i Biontek se takođe pripremaju za sličan potez, ukoliko bude trebalo, navodi se u izjavi koju je citirao Blumberg.

U izjavi objavljenoj u januaru, uoči prezentovanja studije, iz kompanije Fajzer su naveli da su performanse njihove vakcine malo niže u odnosu na soj iz Južne Afrike u poređenju sa drugim mutacijama, ali da je malo verovatno da to dovede do značajnog smanjenja efikasnosti vakcine.

Južnaafrička Republika stopirala je vakcinaciju vakcinama Astra zeneke nakon što je studija pokazala da nije dovoljno efikasna u sprečavanju kovida 19 izazvanog mutiranim sojem.

Vakcine Fajzer/Biontek i Moderna razvijene su u SAD kao deo napora Trampove administracije u borbi protiv virusa. Zvanično su odobrene nakon predsedničkih izbora održanih u novembru 2020. godine, a njihova distribucija je započela u decembru.

Južnoafrički soj deli neke od mutacija sa prethodno otkrivenom britanskom verzijom, poznatom kao B.1.1.7. Ranije ove nedelje ruske zdravstvene vlasti saopštile su da su obe ruske vakcine protiv virusa korona, „Sputnjik Ve“ i „EpiVakKorona“, podjednako efikasne protiv britanske varijante virusa kao i protiv originalnog soja, koji je prvi put otkriven u kineskom Vuhanu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala