Američki general: Postoji veliko rivalstvo Rusije i Evrope na Arktiku

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola
Pripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države tesno sarađuju sa saveznicima u Evropi, gde postoji veliko rivalstvo sa Rusijom, rekao je načelnik štaba američke vojske general Džejms Mek Konvil.

General je saopštio da postoje „čvrste veze između vojski država-članica NATO-a“. Prema njegovim rečima, u budućnosti „ova politika će se možda pokazati mnogo važnijom nego pre“. Takođe se razgovara i kako da se angažuje „Multidonatorski poverenički fond (Multi Donor Trust Fund - MDTF)“.

Mek Konvil je naveo, da SAD „tesno sarađuju sa partnerima i saveznicima u Evropi, u istočnom delu sa Poljskom i Rumunijom“. Prema njegovim rečima „to je neophodno jer postoji veliko rivalstvo u Evropi i sa Rusijom“.
Vojne vežbe jedinica za specijalne namene u blizini Severnog pola - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2020
NATO povećava vojni potencijal na Arktiku, a optužuje Rusiju za militarizaciju

On je podvukao i važnost Arktika. Ukazao je, da SAD „imaju jedinicu na Aljasci, ali ona nema takve mogućnosti kakve bismo želeli“. Jedinica „bi trebalo da bude operativnija, a ne administrativna. Takmičimo se sa Rusijom“, navode ruski mediji.

Podsetimo, NATO je predstavio novu stratešku koncepciju sa ciljem uzdržavanja Kine i Rusije. Vašington neće povući američku vojsku iz Evrope, uprkos globalnoj reviziji raspoređivanja američkih jedinica.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala