Poklon Srbije: Crna Gora dobila prve vakcine protiv korone, ruski „Sputnjik Ve“ /video/

© Foto : Facebook/RTCG Portal/printscreenSrbija donirala Crnoj Gori vakcine "sputnjik ve" protiv virusa korona
Srbija donirala Crnoj Gori vakcine sputnjik ve protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Prvi kontingent od 2.000 doza vakcina „Sputnjik Ve“ iz Srbije stigao je večeras u Podgoricu. Vakcine su donacija Srbije Crnoj Gori.

Reč je o prvim dozama vakcina protiv virusa korona u Crnoj Gori.

Delegacija Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem na aerodromu je dočekala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, prenosi RTCG.

Još 2.000 doza „Sputnjik Ve“ vakcine stići će narednih dana, najavljeno je ranije iz Ministarstva zdravlja.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je večeras da su vakcine „Sputnjik Ve“ koje je Srbija donirala toj zemlji dokaz velikog poštovanja koje Srbija iskazuje prema Crnoj Gori i izrazio nadu da će to biti novi početak razvoja međusobnih odnosa, „koji su jedno vreme bili u zastoju“.

„Moramo da unapređujemo naše odnose u korist naših građana, jer je to naša obaveza“, rekao je Krivokapić na aerodromu u Podgorici, nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić predala prvi kontingent vakcina, preneo je Tanjug.

Krivokapić je rekao da su građani Crne Gore dugo iščekivali kada će doći vakcine i iskazao zahvalnost građanima Srbije, koji su se odrekli svojih vakcina i uputili ih građanima Crne Gore.

​Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo što je u prilici da u ime građana Srbije i države uruči donaciju vakcina Crnoj Gori ističući da na ovaj način Srbija želi da otvori novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

„Ovim želimo da odnosi budu između dva naroda kao između braće i sestara, najboljih i najvećih prijatelja. Želimo da gradimo mostove bratstva i prijateljstva sa Crnom Gorom“, poručila je Brnabić na podgoričkom aerodromu.

Ona je precizirala da donacija iz Srbije sadrži ukupno 4.000 doza, od kojih je ona večeras donela polovinu i najavila da će uskoro biti organizovana i primopredaja druge polovine namenjene revakcini.

Prema njenim rečima, ta količina vakcina možda ne deluje kao velika, ali je dovoljna da se vakcinišu ili zdravstveni radnici u crvenim kovid zonama ili najizloženiji zdravstveni radnici i starije stanovništvo, onako kako to budu odlučili nadležni u Crnoj Gori.

Izrazila je divljenje time kako se Crna Gora bori sa pandemijom virusa korona i u tom smislu kazala da primećuje da je sve veći broj testiranih što je pravi vid borbe dok ne stigne vakcina i da je sve više hospitalizovanih.

Virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Ruske vakcine efikasne protiv britanskog soja kovida 

„Nama u Srbiji je drago što se nosite dobro sa pandemijom virusa korona“, istakla je Brnabić.

Navela je da je naročito u teškim vremenima solidarnost najvažnija i poručila da je Srbija spremna da donira još vakcina Crnoj Gori ukoliko to bude potrebno.

„Mi smo ove vakcine dobili zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina i veliko mi je zadovoljstvo što smo mogli da izađemo u susret Crnoj Gori", kazala je Brnabić.

Danas je najavljeno da bi vakcinacija u Crnoj Gori trebalo da počne naredne sedmice.

Crna Gora je na trećem mestu u svetu po ukupnom broju obolelih od korona virusa na milion stanovnika, podatak je objavljen na sajtu „Vordlometers“.

Zbog pogoršane epidemiološke situacija u Crnoj Gori je ponovo uveden policijski čas, a posebne mere za sprečavanje širenja zaraze preduzete su za gradove Budva i Tivat.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala