Ruske vakcine efikasne protiv britanskog soja kovida 

CC0 / Pixabay / Virus korona
Virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Centar za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ Savezne službe za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) potvrdio je efikasnost ruskih vakcina protiv britanskog soja virusa korona, saopštila je pres služba Rospotrebnadzora.

U saopštenju se precizira da su u okviru posebno sprovedenog uporednog ispitivanja specijalisti Centra pokazali efikasnost vakcina „Sputnjik Ve“ i „EpiVakKorona“ protiv britanske varijante virusa korona.

„Zaštitni efekat demonstriran je u reakcijama neutralizacije upotrebom seruma dobijenih od lica vakcinisanih vakcinama ‘Sputnjik Ve’ (‘Sputnik V’) i ‘EpiVakKorona’, koji sadrže antitela na virus SARS-CoV-2“, saopštio je Rospotrebnadzor.

Serumi vakcinisanih efikasno su neutralisali i britansku varijantu virusa korona i virus korona koji ne sadrži skup mutacija karakterističnih za britanski soj, dodaje se u saopštenju.

Ranije je saopšteno da su naučnici novosibirskog naučnog instituta „Vektor“ prvi u svetu fotografisali „britanski soj“ virusa korona koji je dobijen od pacijenta u decembru 2020. godine.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala