Nova muka za vozače u Srbiji: Više od 100.000 vozila neće moći da prođe tehnički pregled

CC0 / Pixabay/Free-Photos / Automobilska guma
Automobilska guma - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Katalizatori bi mogli da budu veoma tražena roba i unosan biznis kada se od 5. jula pooštri tehnički pregled prema izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Prema prvim procenama, više od 100.000 vozila neće moći da se registruje zbog nepropisne količine izduvnih gasova, tačnije zbog neispravnog katalizatora ili nedostatka ovog uređaja.

Cena katalizatora kreće se od 50 do čak 1.500 evra zavisno od toga da li je univerzalan, zamenski ili originalan, to jest zavisno od marke automobila, piše Blic. 

Znak Mercedesa - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2021
Osveta otpuštenog radnika: Bagerom uništio 50 vozila /foto/

Da je reč o potencijalno profitabilnom poslu dokazuje i akcija MUP-a prošle nedelje u Zrenjaninu tokom koje su policajci uhapsili četiri osobe zbog sumnje da su sa četiri automobila ukrale katalizatore, a sa tri vozila pokušale da ih ukradu.

Dakle, i lopovi se spremaju za početak masovne potražnje za katalizatorima na srpskom tržištu. Naravno, do te potražnje će doći ako MUP ostane pri odredbi zakona da od 5. jula tehnički pregled neće moći da prođu vozila koja emituju nepropisnu količinu izduvnih gasova. Zbog toga veliki broj vlasnika vozila strepi od tog datuma jer imaju neispravan katalizator ili uopšte nemaju ovaj uređaj.

Na benzincima katalizator se kvari zbog više faktora: zaprljanosti zbog lošeg benzina, greške u radu lambda sonde, ulaska ulja i antifriza u katalizator, dotrajalih svećica i kablova ili zamora materijala. Prilikom kvara, vlasnici vozila najčešće nisu popravljali katalizator već su ga jednostavno odstranjivali.

"Najmanje 100.000 vozila u Srbiji ima problema sa izduvnim gasovima. Reč je o automobilima čiji je katalizator začepljen, izvađen ili je zamenjen loncem ili cevlju. Mnogi vlasnici vozila vade katalizator kako bi i uštedeli gorivo. Međutim, pitanje izduvnih gasova nije samo pitanje katalizatora", upozoravaju u jednom auspuh servisu.

Kako kažu, automobil može emitovati nepropisnu količinu izduvnih gasova čak i kada ima ispravan katalizator.

"Ako je motor loš i, na primer, troši litar ulja na 10.000 kilometara, onda katalizator tu ne može ništa da pomogne. Zato bi bilo dobro da MUP precizira šta će se konkretno raditi na tehničkom pregledu u vezi sa izduvnim gasovima od 5. jula. Da li će se tražiti da vozilo emituje propisanu količinu izduvnih gasova ili samo da ima ispravan katalizator", navode u servisu za Blic. Zbog toga mnogi servisi odlažu sve poslove u vezi sa katalizatorom. 

Vozač - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2020
Važni saveti za vozače: Kako izbeći prevare u auto-servisu

Raspon cena katalizatora je veoma veliki.

"Najeftiniji su univerzalni katalizatori koji koštaju od 6.000 do 12.000 dinara i mogu da traju od 50.000 do 100.000 pređenih kilometara. Zatim, imate zamenske katalizatore koji se uvoze iz inostranstva, kao što su, recimo, "imasaf" katalizatori, čija se cena u zavisnosti od vozila kreće od 200 pa do nekoliko stotina evra. Konačno, postoje originalni katalizatori, koji mogu da koštaju i po 1.500 evra. Kod pojedinih vozila katalizator mora da se menja zajedno sa granom motora, što dodatno utiče na cenu", objašnjavaju u servisu.

"Zavisno od modela, katalizatori mogu stajati na različitim mestima, ali najčešće su na izduvnoj grani motora ili ispred prednjeg lonca, na sredini automobila. Ako je zvuk tup kada se metalnim predmetom udari u katalizator, to znači da je sadržaj katalizatora pun. U slučaju da katalizator zvoni, znači da je šupalj, odnosno da ne radi", ističu u servisu i dodaju da nedostatak katalizatora može da signalizira i žuta lampica na instrument tabli, poznati "ček endžin".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala