Sud u Hagu presudio: Policijski čas mora odmah da se ukine /video/

© REUTERS / STRINGERSpecijalci za suzbijanje nereda u Roterdamu
Specijalci za suzbijanje nereda u Roterdamu - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Policijski čas u Holandiji mora odmah da bude ukinut, odlučio je sud pravde u Hagu.

Holandija je nedavno produžila policijski čas do drugog marta, a uveden je 23. januara. Kako je najavljeno, holandske vlasti trebalo bi da razmatraju 23. februara policijski čas i druge mere.

Policijski čas u Holandiji predviđa obavezno ostajanje u kući od devet sati uveče do 4.30 ujutro, osim ako građani nemaju valjan razlog za izlazak, a oni koji to učine bez posebne potvrde mogu da budu kažnjeni.

Međutim, sud u Hagu presudio je da policijski čas nema pravni osnov, prenosi Biznis insajder saopštenje suda.

Kako je obrazloženo, policijski čas je uveden na osnovu akta koji vladi daje mogućnost da ga uspostavi u vanrednim okolnostima, a da ne prođe kroz regularan zakonski proces. Sud smatra da nije bilo vanrednih okolnosti, jer je već duže raspravljano o policijskom času, pa nije bilo razloga za urgentno donošenje, te stoga nije legitiman.

„Policijski sat se zasniva na zakonu o vanrednim situacijama, kada nema vremena za raspravu u parlamentu. U ovom slučaju nije bilo tako hitne potrebe, ne radi se o urgentnoj situaciji, kao što bi, na primer, bila da more probije nasipe koji štite gradove od poplava“, obrazlažu iz suda.

Takođe, presudom je objašnjeno da je izostalo objašnjenje vlade zašto je policijski čas neophodan u trenutku kada pada stopa infekcije u toj zemlji.

„Policijski čas narušava ljudska prava“, saopštio je sud.

Pitanje zakonitosti policijskog časa pred sud je iznela grupa poznata kao „Fondacija za istinu o virusu“ koja deluje u Holandiji.

Portparolka ministarstva pravde izjavila je za Rojters da vlada još proučava odluku haškog suda

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala