Peskov: U odnosima SAD prema Rusiji uvek je dominiralo obuzdavanje

© Sputnik / Vladimir SergeevZastave Rusije i SAD
Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Odnos zapadnih partnera prema Rusiji počevši od 1940-ih godina građen je na postulatu o potrebi zauzimanja čvrstog stava prema njenoj vladi, koji je prvi put izložen u „dugom telegramu“ američkog diplomate Džordža Kenana, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„U jednom potezu on je izložio određenu viziju i koncept budućih odnosa sa našom zemljom, koja je potom dobila svoj razvoj, bukvalno mesec dana kasnije, u Čerčilovom govoru u Fultonu, i zajedno su se ova dva pogleda na svet ujedinila i postala temelj na kome je već bio formiran pogled na svet SAD, partnera, američkih satelita prema našoj zemlji. Ovo nije odnos prijateljstva i partnerstva, na našu žalost. To je odnos, u najboljem slučaju (za nas), obuzdavanja, a u najgorem – direktne konfrontacije“, objasnio je Peskov na konferenciji za štampu.

On je primetio da „do kakvih god da je perioda resetovanja i preopterećenja dolazilo u odnosima zemalja, kakvih god perioda romantizma bilo u našim odnosima, ova ideologija – ideologija Kenana i Čerčila – dominirala je u tom odnosu koji smo mi osećali i koju i dalje osećamo na sebi“.

Istovremeno, Peskov je istakao da je Kenan voleo Rusiju i da ju je dobro poznavao, iako je pogrešio u vezi sa njom. Kasnije, 1999. godine, diplomata je „proširenje NATO-a nazvao tragičnom greškom“, rekao je portparol Kremlja.

Džo Bajden i Kamala Haris - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Spoljna politike SAD: Bajdenova diplomatija ne isključuje upotrebu sile

Komentarišući temu svetskog liderstva SAD, Peskov je istakao je da je to u nekim oblastima očigledno, na primer, kada je reč o liderstvu u ekonomiji.

„Ali liderstvo u odlučivanju o sudbini naroda drugih zemalja, liderstvo u smeni političkih režima, to je hegemonija, tačnije pokušaj pretendovanja na hegemoniju, jer je u tom pogledu liderstvo već pokazalo svoju neosnovanost“, naglasio je Peskov.

U utorak je u Ruskom vojno-istorijskom društvu održana prezentacija originala ovog dokumenta u okviru otvaranja Biblioteke vojnog istoričara. Kenanov „dugi telegram“ – telegram 511 ambasade SAD u Moskvi, poslao je Džordž Frost Kenan u Vašington 22. februara 1946. U njemu se govori o nemogućnosti normalne saradnje sa SSSR-om i potrebi da se zauzme čvrsta politika prema sovjetskoj vladi. Kopije telegrama upućene su članovima vlade i visokim vojnim oficirima, a američki Stejt department poslao je tekst svim američkim ambasadama.

Stručnjaci smatraju da se zajedno sa čuvenim govorom Čerčila u Fultonu u martu 1946, Kenanov „dugi telegram“ takođe može smatrati američkim „manifestom“ Hladnog rata.

Ovaj telegram, u kojem je Kenan koristio izraze poput „Rusija poštuje samo silu“, „preti aneksijom susednim državama“ i drugi, „sasvim očigledno“ dokazuje izraz da „istorija uči tome da ne uči ničemu“, rekao je predsednik saveta Ruskog vojno-istorijskog društva i specijalni predstavnik predsednika Rusije za zaštitu životne sredine, ekologiju i saobraćaj Sergej Ivanov. Prema njegovim rečima, SSSR-a odavno više nema, a u odnosima Sjedinjenih Američkih Država prema Rusiji sve je ostalo kao u vreme Hladnog rata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala