„Rusija neće ostaviti Srbiju na cedilu“: Poruke Borisova i Popovića posle sastanka /video, foto/

© Sputnik / Aleksandar MilačićPotpredsednik ruske Vlade Jurij Borisov
Potpredsednik ruske Vlade Jurij Borisov - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i potpredsednik ruske Vlade Jurij Borisov složili su se da je saradnja između dve zemlje na visokom nivou, a da svaki zvanični susret otvara novu stranicu te veoma perspektivne saradnje.

„Zahvalni smo Rusiji na podršci našem suverenitetu po pitanju Kosova i Metohije i Rezolucije SB UN 1244, kao i na tome što nas je snabdela vakcinama u trenutku kada i sama Rusija ima izazov po tom pitanju“, rekao je Popović posle sastanka i dodao da istaknuti gost iz Rusije insistira na tome da Srbija što pre osvoji i proizvodnju vakcine.

Kako je dodao, Borisov se rukovodi devizom da „čoveka ne treba nahraniti ribom, već ga naučiti da lovi“, odnosno da Srbija treba što pre da osvoji proizvodnju „Sputnjika Ve“ (Sputnik V).

Potvrdio je i da Rusija, bez obzira na svoje izazove kada je reč o vakcinama, Srbiju neće ostaviti na cedilu.

On je istakao da se u okviru rusko-srpskog Međuvladinog komiteta za privredu, ekonomiju i naučno-tehnlošku saradnju radi veoma aktivno i da sam Borisov „dolazi iz privrede“ i da je to ono što nas još jače povezuje.

© Sputnik / Aleksandar Milačić„Svaki naš susret otvara novu stranicu saradnje u brojnim oblastima“.
„Rusija neće ostaviti Srbiju na cedilu“: Poruke Borisova i Popovića posle sastanka /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
„Svaki naš susret otvara novu stranicu saradnje u brojnim oblastima“.

„Želimo da realizujemo što više zajedničkih projekata i imamo odličan odnos u tom pravcu“, rekao je Popović.

Razgovarali su, kako je dodao, i o NIS-u, konkretno o projektu petrohemije, gasovodu „Turski tok“, čime se jača energetski suverenitet Srbije.

„Izrazili smo i zahvalnost za pomoć Rusije na završetku izgradnje Hrama Svetog Save“, rekao je ministar.

© Sputnik / Aleksandar MilačićPopović: Rusija, bez obzira na svoje izazove kada je reč o vakcinama, Srbiju neće ostaviti na cedilu.
„Rusija neće ostaviti Srbiju na cedilu“: Poruke Borisova i Popovića posle sastanka /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Popović: Rusija, bez obzira na svoje izazove kada je reč o vakcinama, Srbiju neće ostaviti na cedilu.

Borisov je građanima Srbije čestitao Dan državnosti i zahvalio na toplom prijemu.

„Odnosi između dve zemlje su bratski i veoma perspektivni, a svaki naš susret otvara novu stranicu saradnje u brojnim oblastima – energetici, saobraćaju, naučno-tehnloškoj oblasti. To se odnosi i na saradnju u oblasti snabdevanja vakcinama i Rusija će Srbiji isporučiti onoliko vakcina ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) koliko je predviđeno ugovorima“, rekao je Borisov i istakao konstruktivni ton današnjih razgovora.

Izrazio je zadovoljstvo zbog početka rada gasovoda „Turski tok“ koji će, kako je rekao, omogućiti stabilno snabdevanje Srbije gasom ali i da postane tranzitna zemlja.

Poseban prioritet za Rusiju je proizvodnja vakcine, danas smo razgovarali o isporukama vakcine, ali o organizovanju proizvodnje, jer je to način da Srbija osigura dovoljne količine vakcine za svoje potrebe, ali za izvoz u druge balkanske zemlje, rekao je Borisov, napomenuvši da je ruska vkacina potvrdila svoju efikasnost i kvalitet u svetu.

© Sputnik / Aleksandar MilačićRazgovaralo se i o „Turskom toku“ i modernizaciji srpske železnice.
„Rusija neće ostaviti Srbiju na cedilu“: Poruke Borisova i Popovića posle sastanka /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Razgovaralo se i o „Turskom toku“ i modernizaciji srpske železnice.

Kako je rekao, jedna od tema razgovora bila je i modernizacija srpske železnice koja je u toku.

Istaknutog gosta iz Rusije, bliskog saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, primiće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kasnije tokom dana Borisov će obići Hram Svetog Save.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala