Nemački poslanik optužio Berlin za prikrivanje informacija o Navaljnom

© Foto : Press-služba Mosgorsuda / Uđi u bazu fotografijaRuski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja u Moskvi
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Nemačka vlada u situaciji sa Aleksejem Navaljnim blokira i prikriva informacije, izjavio je za Sputnjik poslanik Bundestaga, član komiteta za međunarodne poslove frakcije „Alternativa za Nemačku“ Anton Frizer.
„Zamislite da nekoliko osoba dođe u Nemačku sa osobom koja je otrovana vrlo opasnim nervnim agensom, plus predmeti koji takođe imaju tragove otrova. I na pitanje da li su ovi predmeti pravilno transportovani, federalna vlada je odgovorila da im to nije interesantno... U slučaju sa Navaljnim to nije jedino što izaziva veliku sumnju – celokupna 'informaciona politika' federalne vlade sastoji se od blokiranja, suzbijanja i prikrivanja. Ruski zahtevi za pružanje pravne pomoći - tajna. Ruski istražitelji u Nemačkoj - tajna. Ko je posetio Navaljnog u bolnici - ne znamo“, izjavio je Frizen.
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Nemačka vlada: Tragovi otrova u krvi Navaljnog i na flaši sa vodom identični

Ranije je vlada Nemačke oficijalno odgovorila na pitanje frakcije „Alternativa za Nemačku“ u Bundestagu o situaciji oko Navaljnog. Tekst ovog dokumenta je na raspolaganju Sputnjiku. U odgovoru se posebno navodi da vlada nije upoznat sa merama bezbednosti koje su preduzete u berlinskoj klinici „Šarite“ u vezi sa hospitalizacijom Navaljnog.

Vlada je takođe odbila da odgovori na bilo kakva pitanja o predmetima na kojima su navodno pronađeni tragovi otrova, precizirajući samo da je ista supstanca pronađena u krvi Navaljnog. Sva pitanja u vezi sa ruskim zahtevima za pravnu pomoć u ovoj situaciji odbačena su s tim da vlada nije ulazila u detalje postupka pružanja pravne pomoći među državama.

Prema odgovorima vlade, Navaljni je u Berlin stigao u pratnji supruge i pres sekretara. Na pitanje poslanika, da li su pokazivali znake trovanja, vlada je odgovorila negativno.

Prezident RF Vladimir Putin provodit v režime videokonferencii vstreču s učaщimisя vыsših učebnыh zavedeniй po slučaю Dnя rossiйskogo studenčestva - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Putin: Protivnici Rusije iskoristili Navaljnog

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u decembru izjavio, da se vrši provera na temu „trovanja“ Navaljnog, ali bez dokaza nije moguće pokrenuti krivični postupak, a Zapad ignoriše zahtev Rusije da bar dostavi zvanični zaključak o incidentu.

Ruski tužioci i policija počeli su da vrše svoje provere još na dan hospitalizacije Navaljnog.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala