Nemačka vlada: Tragovi otrova u krvi Navaljnog i na flaši sa vodom identični

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Tragovi otrovne supstance u krvi Alekseja Navaljnog, na flaši vode koju su navodno njegove pristalice prevezle iz Nemačke i na drugim predmetima su identični, navodi se u odgovoru nemačke vlade na zahtev poslanika Alternative za Nemačku u Bundestagu.

Vlada je pozitivno odgovorila na pitanje poslanika, u čiji je tekst imao uvid Sputnjik.

Na pitanje koja je institucija utvrdila tragove otrovne supstance, nemačka vlada je odgovorila da je „predmet pitanja informacija koja posebno snažno pogađa javne interese, pa se na njega ne može odgovoriti“.

Ne mogu se pružiti nikakve dodatne informacije o flaši sa vodom u vezi sa institucijama, kao ni o drugim objektima i njihovim karakteristikama“, navodi se u odgovoru vlade.

Slični odgovori u dokumentu dati su na pitanja od kojih nemačkih instutucija je dobijena ova flaša i drugi predmeti sa tragovima otrovne supstance, kao i gde i kako se svi ti predmeti trenutno čuvaju. Pri tome, nemačka vlada negira da ima informacije da je osoblje berlinske klinike „Šarite“ bilo adekvatno zaštićeno u kontaktu sa Navaljnim nakon sumnje na trovanje hemijskom supstancom.

„Vlada nema informacija o tome“, piše u odgovoru.

Nemačka vlada takođe tvrdi da su Alekseja Navaljnog u Berlin pratile samo njegova supruga Julija i portparolka Kira Jarmiš. U dokumentu se navodi da su oni iz Omska leteli za Berlin.

Na pitanje da li su saputnice Navaljnog otrovane istom supstancom kao i on, vlada Nemačke odgovorila je odrično.

„Ne. U trenutku dobijanja nepobitnih dokaza o trovanju Alekseja Navaljnog hemijskim nervnim agensom iz grupe ‘Novičok’, uz odgovarajuću izloženost, ovi ljudi već bi trebalo da pokazuju slične simptome trovanja“, kaže se u dokumentu.

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Kasnije je Vlada Nemačke saopštila da su zaključke nemačkih stručnjaka potvrdile laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, a paralelno, na zahtev Berlina, sopstveno istraživanje sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala