Dva minuta sa „Putinovim“ tigrovima /video/

© Sputnik / Youtube / Uđi u bazu fotografijaAmurski tigar
Amurski tigar - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Pratite nas
Prvi put nakon mnogo vremena se u Jevrejskoj autonomnoj oblasti Ruske Federacije pojavio video-snimak sada već odraslih mladunaca tigrice Svetle iz poslednjeg legla, kao i kadrovi sa tigricom Filipom u društvu mladog predatora, saopštila je Dalekoistočna filijala centra „Amurski tigar“.

„Nove snimke, koji svedoče o životu tigrova vraćenih u tu oblast, doneli su stručnjaci iz ekspedicije početkom februara. Prvi put su snimljeni mladunci Svetle iz poslednjeg legla, koje je ona ranije na svaki mogući način skrivala od nas. Sama tigrica počela je aktivno da se premešta po svojoj teritoriji, ona je na skoro svim kadrovima koje je 'ulovila' kamera. Sudeći po njima, tigrica aktivno obeležava teritoriju što bi moglo da znači da će Sveta vrlo brzo biti ponovo spremna za parenje“, rekao je direktora centra „Tigar“ Ciktor Kuzmenko.

Prema njegovim rečima, njen stari partner Boris nije dospeo na kadar nijednom, ali ima više zabeleženih momenata njegovog i Svetlinog starijeg mladunca Groma.

Postoji mogućnost da je sin - jači i mlađi mužjak, izbacio svog oca sa zajedničke teritorije. To još treba da provere specijalisti.

Kamere koje rade automatski su napokon „ulovile“ tigricu Filipu sa tajanstvenim mladim mužjakom, koji bi mogao da bude njen partner, ali i njeno mladunče.

„Za sada postoji više razloga da verujemo da je ovo njeno gotovo odraslo mladunče“, rekao je direktor centra „Amurski tigar“ Sergej Aramiljev.

Inače, u Jevrejskoj autonomnoj oblasti ima dvadesetak tigrova, uključujući mladunce.

Tigar Boris i tigrica Svetla su posle rehabilitacije u Amurskoj oblasti i Jevrejskoj autonomnoj oblasti na Dalekom istoku pušteni u divljinu pre šest godina. Boris je za godinu dana prešao 500 kilometara da bi se ponovo susreo sa Svetlom. Oni su uskoro postali i roditelji, a početkom prošle godine utvrđeno je da imaju već dve generacije mladunaca, kao i da je Boris možda otac mladunaca još jedne tigrice.

U Borisovom puštanju u divljinu 2014. godine učestvovao je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala