„Stara dama“ i „Boginja“ – radost za fudbal na „Čizmi“

© AFP 2023 / MARCO BERTORELLODetalj sa utakmice Atalante i Juventusa
Detalj sa utakmice Atalante i Juventusa - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Pratite nas
Inter se pojačao, Milan doživljava novu mladost, Lacio je opasan kao nekada, Napoli ima oscilacije s Đenarom Gatuzom, ali italijanskim fudbalom i dalje vladaju klubovi koji imaju epitete „Stare dame“ i „Boginje provincije“.

Bar je tako u prestižnom takmičenju Kupa Italije, gde će se u finalu sastati Juventus i Atalanta.

Vladimir Golemić - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2021
Srbin koji je dao golove Interu i Romi za Sputnjik: Želim dres reprezentacije, neću da budem broj

Klub iz Torina nije tako opasan kao nekada, legendarni Andrea Pirlo još nije pohvatao sve konce trenerskog posla, ali je stigao na korak od osvajanja prvog trofeja u toj ulozi, pošto je njegov tim uspeo da eliminiše Inter.

Teške dve utakmice, na kraju ukupan rezultat od 2:1Juventus je pokazao da je i dalje opasan, da je legendarni Đanluiđi Bufon i dalje u fenomenalnoj golmanskoj formi, kao i da je Kristijano Ronaldo gladan golova.

Sa druge strane, Atalanta nastavlja da pomera granice i stigla je do prvog finala Kupa Italije još od 1963. godine, kada je i osvojila taj trofej.

Tim iz Bergama je u poslednjih nekoliko godina pravo osveženje za svetski fudbal, igra lepo, kompaktno, bez velikih zvezda trener Đanpjero Gasperini je uspeo da napravi spektakularan tim koji je sposoban da svakom rivalu spakuje veliki broj golova.

Napoli je dobro prošao u polufinalu, Atalanta je pobedila sa 3:1 u revanš meču, pošto je prvi okončan bez golova, ali je „Boginja“ bila apsolutno dominantan rival i njena pobeda ni u jednom trenutku nije se dovodila u pitanje.

Njen rezultat dolazi do izražaja kada se u obzir uzme činjenica da je grad Bergamo bio žestoko pogođen pandemijom virusa korona, te da je sama Atalanta mnogo trpela zbog prekida prošle sezone u kojoj je isticala kandidaturu za najveće iznenađenje Lige šampiona.

Gasperinijev tim je u ovoj sezoni pokazao da ništa nije bilo slučajnost ili splet okolnosti, Atalanta i dalje igra svoj prepoznatljiv fudbal, napadački, atraktivan, bez strahopoštovanja za zvučnije rivale, što daje dodatnu draž najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Za trofej će se u Kupu Italije boriti 19. maja, sa Juventusom, svakako favoritom i ekipom od koje se očekuje da osvaja titule.

Sa Atalantom to nije slučaj, svaka pobeda je zlata vredna, stvara svoju posebnu priču i utiče na to da Bergamo ne ostane upamćen po užasnim scenama iz pandemijskih okolnosti, već po menadžerskom umeću Gasperinija i fudbalskom talentu njegovih izabranika.

Za sam fudbal je prelepo videti da neki klub nije samo „iznenađenje za jednu sezonu“, već da ima perspektivu da postane važan u širim okvirima, kako na domaćoj, tako i na evropskoj sceni, kao vid osveženja i inspiracije za sve, uslovno rečeno, „male klubove“.

► Svi „ratovi“ Nenada Lalatovića

► Bivša devojka fudbalera Bajerna pronađena mrtva, sumnja se na samoubistvo

► Srbin izabran za igrača meseca u Španiji, a cena mu je porasla na 30 miliona!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala