Oštre poruke Srbiji i Srbima na KiM u završnici kampanje u Prištini

© AP Photo / Visar KryeziuVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Pratite nas
Vjosa Osmani, kandidat „Samoopredeljenja“ za predsednika Kosova, izjavila je da je formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima opasnije od promene granica, dok je kandidat za premijera te stranke Aljbin Kurti najavio da će njegova prva odluka ukoliko dođe na vlast biti uvođenje reciprociteta Srbiji.

„Izvršna ovlašćenja su opasna koliko i promena granica, jer je to krajnji cilj i na duže staze bi destabilizovalo Kosovo“, rekla je Osmanijeva u poslednjem predizbornom obraćanju.

Dodala je da se odluka Ustavnog suda po pitanju ZSO mora poštovati, prenosi „Reporteri“.

„Mora se poštovati Ustavni sud Kosova. Naši međunarodni saveznici nas pozivaju da poštujemo ostale odluke u skladu sa Ustavom, tako da ova odluka neće biti izuzetak “, rekla je Osmanijeva u poslednjoj debati pred izbore u emisiji „Debat Plus“.

Istakla je da je ustavom jasno definisano da svaka institucija mora biti multietnička te da se s toga ne može zvati Zajednica srpskih opština.

„Taj scenario mora biti eliminisan jer je Kosovo Srbiji mnogo dalo“, rekla je Osmanijeva.

Kurti: Uvođenje reciprociteta Srbiji

Kurti je izjavio je da će, njegova prva odluka ukoliko bude premijer biti uvođenje reciprociteta Srbiji.

„Reciprocitet je dublji od plana, jer je princip. Dakle, ima normativnu dimenziju i proizilazi iz koncepta jednakosti, to je zdrav princip međunarodnih odnosa. Pitanje je dana ili nedelje, a ne meseca. To je jedna od prvih stvari koju ću učiniti“, rekao je Kurti, prenosi „Kosovo onlajn“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala