Dončić „podebljao“ lični rekord, ali nedovoljno da svrgne s trona genija iz Sombora

© AP Photo / David ZalubowskiKošarkaši Luka Dončić i Nikola Jokić
Košarkaši Luka Dončić i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Pratite nas
Slovenac Luka Dončić je u noći između petka i subote postigao 46 poena u pobedi Dalasa nad Nju Orleansom, što je njegov novi najbolji rezultat. Prethodni rekord asa Maveriksa bio je 43 poena, ali što se tiče košarkaša s Balkana na tronu je neprikosnoveni Nikola Jokić - 50 poena.

Košarkaši s naših prostora ne prestaju da pomeraju granice u NBA ligi, koje su svojevremeno postavili legendarni Dražen Petrović i Peđa Stojaković.

​Proslavljeni košarkaš Cibone koji je stradao u saobraćajnoj nesreći 7. juna 1993. godine, dugo je bio vlasnik rekorda po broju postignutih poena u jednom meču. Dražen Petrović je bio na koti 44, a taj rezultat ostvario je 1993. godine u dresu Nju Džersi Netsa, dok je još jedan Hrvat - Bojan Bogdanović tako brojao do 44 poena.

Crnogorac Nikola Vučević zaostaje za pola koša i njegov rekord je svež, baš kao i Dončićev.

Dominantni centar Orlanda je pre svega nedelju dana, 6. februara 2021. godine zatrpao koš Čikago Bulsa u pobedi svog tima rezultatom 123:119.

Vučević je osim 43 poena imao čak i 19 skokova uz četiri asistencije i jednu blokadu. Do ličnog rekorda je stigao na 2,6 sekundi pre kraja susreta, čime je nadmašio prethodni rekord od 41 poena iz 2017. godine protiv Bruklin Netsa.

Povod za ove redove svakako su bili Nikola Jokić i Luka Dončić zbog magije koju konstantno prosipaju po parketima u najjačoj košarkaškoj  ligi sveta.

Slovenac se igrao s Pelikansima i bio je centralna figura u izuzetno efikasnom meču koji su odigrali Dalas i Nju Orelans.

Sve se po običaju vrtelo oko Luke, koji je nemilosrdno terorisao mrežicu rivala, razigravajući ujedno i saigrače. Dončić je prosto uživao u svakom minutu provedenom na terenu, pa ne čudi što je postavio novi lični rekord sa 46 poena.

Ipak, bilo je to nedovoljno da svrgne s trona somborskog genija Nikolu Jokića, koji je najefikasnji od svih Balkanaca.

Dejan Tomašević, bivši srpski košarkaš i generalni sekretar KSS - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Tomašević za Sputnjik: Veliko prisustvo stranaca je pogubno za srpsku košarku

Najbolji centar lige je u porazu Denvera od Sakramenta praktično igrao sam. Zbog velikog broja povređenih igrača, pomoć je imao u mladim snagama, samo je to bilo nedovoljno da se sruše „kraljevi“.

Ipak, zbog velikog broja lopti i šuteva koje je uzimao, završio je meč sa 50 poena, a samo je u prvoj četvrtini izludeo rivala i ubacio 22 poena.

Ipak, nema dileme da će, ukoliko ovako nastave, Balkanci i dalje pomerati granice i postavljati nove rekorde u NBA ligi.

► Maestralni Jokić poništio Oklahominih +19, strašan povratak Bjelice /video/

► Kokoškov odredio spisak za poslednji korak Srbije ka Evrobasketu

► Nikola Jokić – 3.006.981!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala