„Žućkova levica“ se vratila na sever – Partizan brani, Zvezda bi da ponovi istoriju

© AFP 2023 / Andy LyonsObruč koša
Obruč koša - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Posle 17 godina pauze „Žućkova levica“ se vratila u Novi Sad i za nju će se, kroz takmičenje Kupa Radivoja Koraća, boriti osam najboljih srpskih klubova, od četvrtka 11. februara do nedelje, 14. februara.

Proslavi Svetog Trifuna u meču za trofej prestižnog, ali kvalifikaciono nimalo važnog turnira nadaće se Mega Sokerbet, Mladost Zemun, FMP, Vojvodina, Partizan, Borac, Crvena zvezda i Radnički iz Kragujevca.

Košarka - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Kup Radivoja Koraća: Partizanu težak posao, večiti derbi možda već u polufinalu!

Nameru da produži niz na četiri uzastopna trofeja imaće crno-beli tim, predstavnik kluba u velikoj rezultatskoj, finansijskoj, kadrovskoj, pa gotovo u svakoj vrsti krize koja može da zadesi jedan sportski kolektiv.

Prethodna tri izdanja turnira, odigrana u Nišu, Partizan je završavao podizanjem trofeja, a niz uzastopnih domaćinstava najvećeg grada južne Srbije prekinut je ove godine, vraćanjem takmičenja u Novi Sad.

Kup Radivoja Koraća je, u srpskoj verziji, startovao 2003. godine u Nišu, da bi se već sledeće preselio u Novi Sad, kroz nameru da se najmasovnije nacionalno takmičenje proširi kroz sve krajeve države.

Te 2004. godine, uoči Evropskog prvenstva koje je organizovala Srbija, „Žućkovu levicu“ je iz Novog Sada u Beograd odnela ekipa Crvene zvezde, savladavši u spektakularnoj utakmici tim Refleksa, kako se u jednom periodu nazivao FMP Železnik.

​Briljantno je te sezone igrala ekipa iz beogradskog predgrađa, u nastavku godine je osvojila ABA ligu i zamalo ostala bez finala tadašnjeg ULEB kupa, ali je u Novom Sadu Zvezda sprečila stvaranje tradicije, s obzirom na to da je 2003. godine FMP osvojio titulu, trijumfom nad, sada nepostojećim, Hemofarmom.

Zvezda je imala ekstremno talentovanu ekiu, mladi Vuk Radivojević, Čedomir Vitkovac, Luka Bogdanović, Vladislav Dragojlović nisu imali podršku Igora Rakočevića, povratnika u crveno-beli dres, ali su bili predvođeni Zmagoslavom Sagadinom, prekaljenim trenerom koji je utkao ratnički duh u duše i tela sjajnih košarkaša.

Tu je bio i Norman Ričardson, američki igrač koji se nije dugo zadržao na Malom Kalemegdanu, a potom je nakratko i završio košarkašku karijeru, odlukom da se posveti administrativnom poslu i biznisu, ali se zatim vratio na teren i proveo godine putujući svetom.

Sa druge strane je Vlade Đurović, takođe iskusni stručnjak, u timu imao potonje reprezentativce Bojana Popovića, Ognjena Ašrabića, Branka Jorovića, košarkaše fenomenalnih radnih navika i upornosti, što je bila osnova kompletnog tima.

Na minut do kraja utakmice Refleks je imao devet poena prednosti... Trojku Radivojevića je sledila izgubljena lopta Đurovićevog tima što je Jeretin kaznio novom trojkom, velike probleme je sudija Milija Vojinović imao sa klupom Zvezde koja je zonskom odbranom branila poslednji napad rivala.

Promašaj za tri poena je pratio najpre promašaj, a potom i pogodak Radivojevića, za izjednačenje i produžetak, veliko slavlje crveno-belih navijača i dozu samopouzdanja timu za koji Đurovićevi izabranici nisu imali rešenje.

Konačnih 91:89 za Crvenu zvezdu su značili prvi trofej domaćeg Kupa Radivoja Koraća za Crvenu zvezdu, koja ove godine u pohod na naslov odlazi uz velike probleme zbog virusa korona i sa veoma mladim timom, sličnom onom iz 2004. godine.

Za razliku od te ekipe, aktuelna je mnogo starija, iskusnija, skuplja, trebalo je da bude pojačana i Korijem Voldenom, kao novopečenim državljaninom Srbije, ali su on, kao i Lengston Hol, Kino Kolom, Duop Rit i Landri Noko zaraženi virusom korona.

Trener Dejan Radonjić je u Novi Sad poveo 11 seniora i dva juniora, a prvi meč igraće od 21.00 protiv kragujevačkog Radničkog, predvođenog Raškom Katićem, bivšim centrom Zvezde i nosiocem medalja sa reprezentacijom Srbije.

​Dva sata ranije igraće Partizan i to protiv čačanskog Borca, ekipe koja mu je nanela dva poraza u ovoj sezoni ABA lige i predstavlja ogromnu nagaznu minu za tim trenera Saše Filipovskog, svedenim na minimalni igrački kadar.

FMP, naslednik Refleksa, od 17.00 u Novom Sadu će ponovo pokušati da zapreti velikanima, a prvi rival mu je domaćin, tim Vojvodine na čelu sa Miroslavom Mutom Nikolićem, sačinjen od igrača sa srpskim državljanstvom, bez izuzetka.

U prvom pojavljivanje utakmice na turniru za „Žućkovu levicu“ u Novom Sadu od 2004. godine od 15.00 sastaće se timovi Mege i Mladosti, što će biti prava revija mladih i talentovanih košarkaša.

Kup Radivoja Koraća

četvrtfinale (11.2)

15.00 Mega Sokerbet – Mladost Zemun

17.00 FMP – Vojvodina

19.00 Partizan – Borac

21.00 Crvena zvezda – Radnički

polufinale (13.2)

18.30 Mega Sokerbet/Mladost Zemun – FMP/Vojvodina

21.00 Partizan/Borac – Crvena zvezda/Radnički

finale (14.2)

21.00

​► Zvezda s juniorima i bez 10 članova tima na Kupu Koraća: Korona nas je deklasirala

► Amerikanac je igrao za Zvezdu, ali ne zaboravlja Partizan: „Tako nešto nisam doživeo nigde“

► Da li će Jokić biti MVP i ko će do titule na Jadranu?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala