U Mađarskoj počela vakcinacija „Sputnjikom Ve“

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida "Sputnjik Ve"
Medicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Mađarska je počela da vakciniše stanovništvo ruskom vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), navedeno je u saopštenju koje je objavljeno na sajtu vlade te zemlje.

Prema rečima šefa kancelarije mađarskog premijera Gergelja Guljaša, „Sputnjik Ve“ će biti korišćen u četvrtak i petak u četiri ambulante za vakcinaciju u Budimpešti.

Mađarski lekari vakcinišu ruskom vakcinom ljude uzrasta do 75 godina koji nemaju hronične bolesti, dodao je Guljaš.

Ranije je mađarski ministar rada Mikloš Kasler saopštio da je Nacionalni centar za javno zdravlje Mađarske odlučio da se ruski preparat protiv novog virusa korona, vakcina „Sputnjik Ve“ može koristiti u ovoj zemlji.

Inače, Mađarska je u novembru 2020. postala prva zemlja Evropske unije kojoj su isporučeni uzorci vakcine „Sputnjik Ve“ za sprovođenje ispitivanja. U januaru 2021. godine, Mađarski nacionalni institut za farmakologiju i bezbednost hrane završio je proveru dokumentacije o vakcinama „Sputnjik Ve“ i preliminarno odobrio ovaj lek. Konačnu odluku o upotrebi ruske vakcine trebalo je da donese Nacionalni centar za javno zdravlje.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala