Mediji: Nemačka namerava da primi do 50 beloruskih opozicionara sa porodicama

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Nemačka namerava da u najskorije vreme primi do 50 „progonjenih“ beloruskih opozicionara sa članovima porodica, piše list „Zidojče cajtung“, pozivajući se na dokument nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova  

List je dobio na uvid odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke na zahtev poslanika parlamentarne frakcije „Savez 90/Zeleni“ Manuela Saracina. U odgovoru se navodi da se Ministarstvo unutrašnjih poslova saglasilo sa Ministarstvom spoljnih poslova Nemačke da prihvati „do 50 opozicionara progonjenih u Belorusiji“. Pri tome, list precizira da to nije formalna gornja granica i da će se svaki slučaj razmatrati odvojeno.

„Prijem (opozicionara u Nemačkoj) trebalo bi da započne što je pre moguće“, navodi se u dokumentu.

Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2020
Kako se razvijala „beloruska revolucija“

Istovremeno, sam Saracin je za „Zidojče cajtung“ izjavio da je „ograničenje na 50 ljudi sa takvim nivoom represije suviše ozbiljno“. On je izrazio nadu da će vlada Nemačke korigovati ovo ograničenje ako bude potrebno.

List dodaje da predviđeni prijem aktivista u Nemačkoj u okviru akcionog plana za podršku opoziciji uključuje olakšane vizne procedure i pružanje azila. Osim toga, Nemačka je izdvojila 21 milion evra za podršku civilnom društvu, stipendiraće beloruske studente i naučnike i pružati psihološku pomoć traumatizovanima.

Nemačke vlasti ranije su usvojile akcioni plan za podršku opozicije Belorusije. Radi se o pružanju azila i stipendija i podršci nezavisnih medija, izjavila je u tradicionalnom obraćanju 6. februara nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala