Borelj: Evropske sankcije Rusiji i dalje vezane za realizaciju Minskih sporazuma

© REUTERS / POOLŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Trajanje ekonomskih sankcija Evropske unije Rusiji zbog Ukrajine i dalje zavisi od realizacije Minskih sporazuma, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare u Briselu.
„Trajanje naših ekonomskih sankcija Rusiji i dalje zavisi od realizacije Minskih sporazuma... Uverio sam premijera (Ukrajine) da EU podržava njenu nezavisnost i suverenitet, teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama“, rekao je Borelj na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigaljem.

On je podsetio da je o sprovođenju Minskih sporazuma razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom tokom nedavne posete Rusiji. Prema njegovim rečima Evropska unija će nastaviti da podržava diplomatske napore „usmerene na obnavljanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

„Nastavljamo da podržavamo napore u ‘normandijskom formatu’, trilateralnoj kontakt grupi i OEBS-u“, dodao je šef evropske diplomatije.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Borelj: Odnosi Rusije i EU na istorijskoj prekretnici, iniciraću nove sankcije Moskvi

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, koji je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine. Optužujući Rusiju za mešanje, Zapad joj je uveo sankcije. Moskva je uvela recipročne mere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom na jeziku sankcija. Rusija je više puta isticala da nije strana u sukobu u Ukrajini i predmet Minskih sporazuma.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala