Borelj: Odnosi Rusije i EU na istorijskoj prekretnici, iniciraću nove sankcije Moskvi

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj smatra da se Evropska unija i Rusija nalaze na istorijskoj prekretnici po pitanju međusobnih odnosa.
„Nalazimo se na istorijskoj prekretnici u odnosima sa Rusijom. Izbor koji učinimo će odrediti međunarodnu dinamiku snaga u ovom veku: da li će se EU kretati ka kooperativnijem ili polarizovanijem modelu u odnosima sa Rusijom, da li će se zasnivati na otvorenim ili zatvorenim društvima“, rekao je Borelj prilikom podnošenja izveštaja evropskom parlamentu u vezi sa njegovom posetom Rusiji 4-6. februara.

On je dodao da je Rusija najveći sused Evropske unije i da EU treba da pokuša da izbegne dugotrajnu konfrontaciju sa Rusijom i obezbedi podršku ruskog civilnog društva.  

Borelj je istovremeno rekao da EU treba da promoviše „razvoj civilnog društva u Rusiji“, ali je pozvao „da se napravi razlika između strukture ruske vlasti i naroda koji želi da bude deo Evrope“.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Rusija iznenađena komentarima Borelja po povratku u Brisel

U svetlu skandala sa posetom Rusiji, Borelj je naveo da je Rusija pokazala nezainteresovanost za obnavljanje odnosa sa Evropskom unijom.

„Želeo sam da razjasnim da li su ruske vlasti spremne da pokušaju da preokrenu negativan trend u našim odnosima i iskoriste ovu priliku da uspostave konstruktivan dijalog. Odgovor je bio vrlo jasan: ne, nisu zainteresovani za to“, istakao je Borelj.

On je dodao da „Rusija nije opravdala očekivanja i nije postala savremena demokratija“.

Razočarani smo, poverenje više ne dominira u našim odnosima“, dodao je on. Prema rečima visokog predstavnika EU, sukobi u Ukrajini, u Pridnjestrovlju, kao i situacija u Belorusiji, povećavaju tenzije u odnosima Rusije i Evropske unije.

Borelj je primetio i da Moskva takođe nije spremna da sa Briselom vodi dijalog o ljudskim pravima i slobodi medija.

On je takođe saopštio evroposlanicima da bi mogao da inicira nove sankcije Rusiji.

„O tim pitanjima razgovaraćemo 22. februara na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU, a zatim na samitu u martu. Na tim zasedanjima će se donositi odluke o daljim koracima. Bilo bi ispravno uključiti sankcije. Daću konkretne predloge, koristeći svoje pravo na inicijative kao visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku“, naglasio je Borelj.

Nastavak kontakata sa timom Navaljnog

Komentarišući nedavnu posetu Moskvi, Borelj je istakao da će Evropska unija nastaviti da održava kontakte sa predstavnicima Alekseja Navaljnog.

„Nastavićemo da kontaktiramo sa njegovim (Navaljnog) timom da bismo pokazali našu podršku“, izjavio je Borelj.

On je dodao da tokom posete Moskvi nije uspeo da se sastane sa Navaljnim, ali je član delegacije Evropske unije uspeo da se sastane sa njegovim advokatom u Moskvi.  

Borelj: Nadam se da će EU moći da registruje vakcinu „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Borelj: Članice za sada nisu inicirale sankcije zbog Navaljnog; Lavrov: EU nepouzdan partner

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj posetio je Moskvu 4-6. februara, a tokom svoje posete sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i sa predstavnicima ruskih nevladinih organizacija. Ovo je bila prva poseta šefa evropske diplomatije ruskoj prestonici od 2017. godine.

U Moskvi je Borelj izjavio da postoje oblasti u kojima Rusija i EU mogu i treba da sarađuju, jer će u tom slučaju biti postignuti dobri rezultati, a Brisel se, prema njegovim rečima, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama u odnosima.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala