Američki mediji: Vakcina „Sputnjik Ve" može postići svetski uspeh

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida "Sputnjik Ve"
Medicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) zahvaljujući svojim prednostima može postići svetski uspeh, navodi se u članku objavljenom u američkom časopisu „Vašington post“.

Kako se navodi, ranije su mnogi kritikovali rusku vakcinu.

„Sada 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), nazvana u čast prvog satelita, koji je Sovjetski Savez stavio ispred Amerike u svemirskoj trci, počinje da izgleda da bi to mogla da bude globalna priča o uspehu“, podvlači se u članku.

Autor navodi da je prošle nedelje britanski naučni časopis „Lanset“ objavio rezultate treće faze kliničkih ispitivanja ruske vakcine, gde je utvrđeno da je ona jedna od najsigurnijih i najefikasnijih na svetu. Ovi podaci stavljaju lek u rang sa poznatim vakcinama „Fajzer-Bionteh“ i „Moderna“.

Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
EU: Nismo dobili zahtev za registraciju ruske vakcine; Rusija demantuje

U članku se kaže da, pored toga „ruska vakcina je značajno jeftinija, nego zapadne vakcine i niti su joj potrebne za skladištenje hladnjače za vrlo niske temperature, koje mogu zakomplikovati distribuciju vakcine 'Fajzer' u većini zemalja u razvoju“.

Više od desetak država odobrilo je upotrebu ruske vakcine i, najverovatnije, njihov broj će samo rasti, smatra autor članka i dodaje „možda je najveća nagrada, bar sa geopolitičkog stanovišta, Evropa“. Tako je nemačka kancelarka Angela Merkel ranije izrazila spremnost da koristi vakcine proizvedene izvan EU, posebno iz Rusije.

Rusija je predala zahtev za registraciju „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u EU, kao i u Svetsku zdravstvenu organizaciju. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je 5. februara izjavio, da Evropska agencija za lekove (EALS) će moći da sertifikuje rusku vakcinu, jer je već potvrđena njena velika efikasnost.

„Lanset“ navodi da je efikasnost vakcine 91,6 procenata, među dobrovoljcima starijim od 60 godina je 91,8 procenata. Antitela na virus korona nakon vakcinacije „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V) pronađena su kod 98 procenata dobrovoljaca. Rusija je registrovala prvu vakcinu na svetu protiv kovida 11. avgusta 2020. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala