Ukrajina zabranila registraciju ruske vakcine protiv kovida

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv COVID-19 "Sputnik V"
Vakcina protiv COVID-19 Sputnik V - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Premijer Ukrajine Denis Šmigalj potpisao je odluku o zabrani registracije u zemlji vakcina protiv kovida proizvedenih u Rusiji, tekst dokumenta objavljen je na sajtu ukrajinske vlade.

„Utvrditi da se zabranjuje registracija vakcina ili drugih medicinskih imunobioloških preparata za prevenciju akutne respiratorne bolesti kovida 19 uzrokovane virusom korona SARS-CoV-2, pod obavezom hitne medicinske upotrebe, čiji je razvoj i/ili proizvodnja izvršena u državi koju je Vrhovna rada Ukrajine proglasila za državu-agresor“, navodi se u tekstu odluke.

Krajem januara Vrhovna Rada Ukrajine izglasala je zakon kojim se predviđa mogućnost registracije vakcina za upotrebu, pod uslovom da postoje dokazi o uspešnom pretkliničkom ispitivanju, a da su klinička ispitivanja sprovedena uz dozvolu odgovarajućih nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švajcarske, Japana, Australije, Kanade, Kine, Izraela, Indije, Meksika, Brazila ili Evropske unije. U istom dokumentu se navodi da lekarsko sredstvo ne sme da bude razvijeno u Ruskoj Federaciji.

Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2020
Zašto Kijev neće rusku vakcinu: To je hibridno oružje protiv Ukrajine

Ruska vakcina protiv kovida

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Upotreba vakcine „Sputnjik Ve“ odobrena je u više od 20 zemalja: Rusiji, Belorusiji, Argentini, Boliviji, Srbiji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju, Turkmenistanu, Mađarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iranu, Gvineji, Tunisu, Jermeniji, Meksiku, Nikaragvi, Republici Srpskoj, Mjanmaru i Libanu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala