Zašto Kijev neće rusku vakcinu: To je hibridno oružje protiv Ukrajine

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve" u Kazahstanu
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve u Kazahstanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba je izjavio da Kijev ne želi rusku vakcinu protiv virusa korona jer smatra da ona predstavlja hibridno oružje Rusije protiv Ukrajine.

On je u intervjuu za list „Dan“ rekao da postoji klasičan put za dobijanje vakcine a to je sistem KOVAKS. U okviru tog sistema moguće je postići dogovor sa onima koji isporučuju i proizvode vakcine ili obratiti se zemljama koje su za sebe rezervisale velike količine preparata.

„Kada je reč o ruskoj vakcini, mi shvatamo da je ona hibridno oružje Rusije protiv Ukrajine“, rekao je Kuleba.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da postoji mogućnost da Kijevu budu dostavljene vakcine protiv virusa korona, ali da je potrebno prvo obaviti razgovor sa ukrajinskim stručnjacima i dobiti zvaničan zahtev vlasti u Kijevu.

Nakon toga, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozvao sunarodnike da pričekaju „pravu vakcinu“ koju je obećala Evropska unija. Kako je rekao, vakcinacija bi trebalo da počne u januaru ili najkasnije u februaru, mada još nije poznato kada će Ukrajina dobiti prve vakcine.

Zelenski je potom, ipak, priznao da stanovništvu ne bi mogao da objasni odbijanje ruske vakcine.

Jedan od poslanika ukrajinskog parlamenta, kopredsednik „Opozicione platforme – za život“ Vadim Rabinovič, ocenio je da je odsustvo želje ukrajinskih vlasti da od Rusije nabave vakcinu – isplanirano uništavanje naroda.

Od početka pandemije u Ukrajini je zaraženo više od milion ljudi od kojih je oko 18.000 izgubilo bitku sa virusom, dok je oko 700.000 ozdravilo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala