Tehnologija je zamenila čoveka, Đoković otkrio šta misli

© AFP 2023 / GLYN KIRKNovak Đoković i „Hok-aj“ sistem
Novak Đoković i „Hok-aj“ sistem - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Na ovogodišnjem izdanju Australijan opena po prvi put u istoriji tenisa možemo da u potpunosti na delu vidimo to kako je tehnologija zamenila čoveka, odnosno linijske sudije. Srpski teniser Novak Đoković otkrio je šta misli o putu kojim je krenuo tenis.

Prvi Grend slem nove sezone prvi je turnir ove vrste na kojem ni na jednom meču neće biti linijskih sudija.

Ovo nije prvi put da je tehnologija na terenima umesto ljudi, pošto je US open na ovaj način eksperimentisao prošle godine. Ipak, taj turnir je zadržao linijske sudije na dva glavna terena.

Upravo to je koštalo Novaka Đokovića potencijalnog osvajanja trofeja u Njujorku, pošto je, podsetimo, diskvalifikovan sa turnira nakon što je nenamerno napucao linijskog sudiju u vrat.

„Ja sam za tehnologiju. Mislim da je dokazano da je to ispravan put. Ne vidim zašto bismo imali linijske sudije ako imamo tehnologiju. Zadržao bih skupljače loptica, ali, ako se radi o linijskim sudijama – tu sam za tehnologiju“, rekao je Đoković posle prvog meča na Australijan openu.

Prednost tehnologije nad ljudima u ovoj situaciji je jasna, jer iako i tehnologija ume da pogreši, to će se desiti u neuporedivo manje slučajeva nego kod linijskih sudija.

Braća Mekinro, Patrik i Džon - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2020
Mekinro podržao Đokovića: Šta će nam linijske sudije?

Uvođenje „Hok-aj“ (Sokolovo oko) sistema u tenis, poznatijeg kao „čelendž“, značajno je poboljšalo utisak svih aktera jednog teniskog meča – od igrača, preko sudija, pa sve do gledalaca.

Pomenuti sistem nije savršen, ali su odstupanja od realnog traga loptice i onoga što pokaže sistem samo nekoliko milimetara.

„Hok-aj“ sistem je tokom prve nedelje prošlogodišnjeg US opena napravio 14 grešaka na ukupno 225.000 odluka. I dok to nije savršeno, neuporedivo je bolje od statistike koju beleži ljudsko oko.

„Većini igrača se svidelo. Nisu morali da sumnjaju ni u jednu odluku“, naveli su organizatori tog turnira.

U principu, ono što je „Hok-aj“ igrači dobijaju tokom svakog poena, a na to i dodatno mogu da zatraže čelendž, iako im to neće pomoći jer će kompjuter samo pokazati ono što je prethodno rekao.

Uvođenjem tehnologije ove vrste umesto sudija će se izbeći i eventualne povrede linijskih sudija, koje, doduše, nisu česta stvar na teniskim terenima.

Izbeći će se i eventualna diskvalifikacija nekog tenisera zbog potpune gluposti, kao što je slučaj bio sa Đokovićev na pomenutom US openu.

Ipak, nije sve savršeno, pa je argument protiv uvođenja ove tehnologije na svim teniskim turnirima to što će mnogi ljudi ostati bez prilike da rade ono što vole, kao i da će se izbrisati tradicija.

„U Njujorku su me pitali da li sam za to da svi turniru naprave ovakvu investiciju. Rekao sam da to podržavam jer to osećam. Naravno da shvatam istoriju i tradiciju i naviku sudija u stolici da imaju linijske sudije. Ima i volontera u sudija koji žele da budu na terenu blizu igrača ida budu deo ovog događaja. Međutim, ja sam za tehnologiju“, objasnio je Novak.

Novak Đoković na Ju-Es openu - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2020
Novaka pokušavaju da sputaju na sve načine: Srđan Đoković o diskvalifikaciji

Tehnologija polako kreće da menja ljude (u tenisu). To uglavnom nije dobra stvar, ali, realno gledano, u ovoj situaciji jeste.

Broj grešaka će sa kompjuterskim sistemom biti neuporedivo manji i olakšaće posao kako igračima, tako i glavnom sudiji, pa i gledaocima.

Iako su brojni ispadi igrača zbog očito pogrešnih odluka sudija nešto što gledaoci godinama pamte, možemo slobodno da zaključimo da će tenis kao sport biti dosta bolji bez grešaka.

A emotivnih ispada, svađa i drame će u tenisu uvek biti.

Nije Srbija samo Đoković – naši predstavnici savršeni u Melburnu!

Francuz plakao i molio za milost, Kanađaninu zabranili da ode u toalet /video/

Novaka kritikovao, pa ga intervjuisao: „Ne može u oči da ga pogleda“ /foto/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala