U Rusiji napravljen prototip modernizovanog helikoptera „Aligator“ Ka-52M

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Ka-52 "Aligator" na V Međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2019"
Helikopter Ka-52 Aligator na V Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija 2019 - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Arsenjevska avijaciona kompanija „Progres“, koja ulazi u sastav holdinga „Helikopteri Rusije“ napravila je dva prototipa modernizovanih borbenih helikoptera Ka-52M i spremna je da započne isporuku prvih serijskih helikoptera 2022. godine, izjavio je direktor kompanije Jurij Denisenko.
„Prošle godine smo na bazi serijskih helikoptera napravili dva prototipa modernizovanih borbenih helikoptera Ka-52M, koji se odlikuju povećanim karakteristikama i pojačanim borbenim mogućnostima“, prenosi Sputnjik reči Denisenka.

On je naveo da su testiranja Ka-52M, koja su počela prošle godine, obavljena na teritoriji Nacionalnog centra za gradnju helikoptera „Milj i Kamov“ i da se završetak razvojnih radova planira u 2022. godini.

Udarni helikopteri Ka-52 Aligator - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2020
Šta može ruski helikopter "Aligator": Uništava dronove ili se „druži sa njima“? /video/

„Uklapamo se u ovaj rok i uzimajući u obzir trajanje proizvodnog ciklusa, spremni smo da već sada počnemo sa montažom helikoptera Ka-52M kako bismo obezbedili prve isporuke serijskih letelica sledeće godine“, dodao je Denisenko.

Helikopter je opremljen modernizovanim optičko-elektronskim sistemom sa uvećanim dometom otkrivanja i prepoznavanja ciljeva, novim digitalnim pogonom, koji će povećati tačnost ciljanja prilikom gađanja iz topa. Modernizovani Ka-52 dobio je i novi radarski sistem sa aktivnim faznim antenskim nizom i navođenom raketom uvećanog dometa.

Elise glavnog rotora su opremljene jačim grejačima, što će omogućiti korišćenje helikoptera u svim temperaturnim opsezima, uključujući i Arktik. Helikopter ima i snažnije točkove stajnog trapa, koje su veće nosivosti i otpornosti na habanje, kao i led osvetljenje.

Modernizovani „Aligator“ ima i nov enterijer kabine, koja će obezbediti ispunjavanje savremenih ergonomskih zahteva, uključujući i pilotiranje u mraku sa naočarima za noćno posmatranje.

Podsetimo se, 10. avgusta su „Helikopteri Rusije“ izveli prvi let prototipa najnovijeg borbenog helikoptera Ka-52.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala