Šta može ruski helikopter "Aligator": Uništava dronove ili se „druži sa njima“? /video/

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaUdarni helikopteri Ka-52 "Aligator"
Udarni helikopteri Ka-52 Aligator - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojni ruski borbeni helikopter Ka-52M „Aligator“ je modernizovan, i obećava da će nastaviti da niže uspehe jurišnih helikoptera ruske avijacije. Šta sve može nova verzija ruskog helikoptera?

Tradicionalno u Sovjetskom Savezu i Rusiji postoje dve škole izrade helikoptera – helikopteri klasične šeme sa glavnim nosećim rotorom koje proizvodi konstruktorski biro „Milj“ i helikopteri sa koaksijalnim rotorima koje proizvodi fabrika „Kamov“. Drugi tip helikoptera ima dva rotora, koji se nalaze paralelno i vrte se u suprotnim smerovima oko jedne geometrijske ose. Smatra se da ovakav način izrade omogućava maksimalnu mogućnost manevrisanja.

Nije dovoljan jedan pilot

Početkom osamdesetih godina 20. veka u fabrici „Kamov“ su napravili helikopter koji je pretendovao da postane lider u klasi jurišnih helikoptera. To je bio jedinstveni helikopter jednosed  Ka-50, koji su prozvali „Crna ajkula“. 

Helikopter je dobio priznanje za najbolji borbeni helikopter u Rusiji.

„Kopneni“ piloti koji su navikli na helikopter „Mi“ nisu na isti način prihvatili helikopter kao „pomorski“ piloti. Zbog toga su za potrebe vojske izabrana dva helikoptera – helikopter Mi-28 i modifikovana verzija Ka-50 sa dva mesta za pilote - novi helikopter Ka-52.

„Leteći tenk“ Mi-35 - nova snaga Ratnog vazduhoplovstva - Sputnik Srbija
Moćni helikopteri iznad Srbije: Srpski piloti dobili ruske „leteće tenkove“ /foto, video/

 Od 2009. godine helikopter Ka-52 se isporučuje vojsci, a u poslednjih deset godina, paralelno sa Mi-28H, postao je jedan od najbrojnijih jurišnih helikoptera ruske avijacije. Trenutno ruska vojska ima na raspolaganju više od 120 helikoptera Ka-52.

I za Arktik i za Afriku

Za modifikovanu verziju – Ka-52M se može reći da je maksimalno usavršena, bez značajne izmene konstrukcije. Helikopter ima novi otporniji stajni trap, novu opremu za osvetljenje i novi enterijer pilotske kabine. Tehnologija montaže helikoptera je promenjena, tako da on može da leti kako u arktičkim uslovima, tako i u predelima sa tropskom klimom.

Modernizovan je sistem za nišanjenje i navigaciju, koji omogućava pronalaženje i praćenje mete, navođenje raketa i drugih sistema naoružanja.

„vazdušni levak“

Ka-52M će biti izjednačen po sistemu naoružanja sa helikopterom Mi-28N i Mi-28NM. Osnovnim naoružanjem Ka-52 su protivtenkovske rakete „Šturm-VU” sa laserskim navođenjem. Ka-52 može da ponese 12 raketa. Posle planiranog izjednačavanja sa Mi-28NM, helikopter će moći da koristi i druge modifikacije raketa tog kompleksa. Moći će da nosi bombe, kontejnere sa različitom opremom i spoljašnje rezervoare za gorivo.

Helikopter UH-1N hjui američke vojske - Sputnik Srbija
Pucano na vojni helikopter u Americi, ranjen pilot, letelica prinudno sletela

Pored toga, helikopter je naoružan univerzalnim pokretnim topom kalibra 30 milimetara. Ka-52M ima digitalnu opremu, koja omogućava da se menjaju uglovi navođenja oružja, što je veoma povećalo preciznost navođenja. Zahvaljujući svojoj konstrukciji, helikopter može da kruži oko svog cilja u takozvanom „vazdušnom levku“, ne puštajući ga iz vida. Ka-52M ima i modernizovan radar, a u planu je modernizacija raketnog naoružanja. Pretpostavlja se da će helikopter dobiti novu raketu„Hermes“ koja može da pogodi cilj na udaljenosti od 20 do 100 kilometara.

Moguće je da će modernizovan helikopter dobiti i prenosni protivavionski raketni sistem „Verba“ koji se koristi za vazdušne ciljeve kao što su avioni, helikopteri i dronovi koji lete na manjim visinama.

„Druženje“ sa dronovima

Ruska vojska bi, posle svih testiranja koja mogu trajati i dve, tri godine, trebalo da dobije najsavremeniji helikopter. Rešenja koja su primenjena na modernizovanom Ka-52M verovatno će se koristiti i prilikom pravljenja palubnih helikoptera Ka-52K za nove desantne brodove Ruske vojne flote projekta 23800.

Ne treba zaboraviti da su američki helikopteri „Boing AH-64 Apače“, sa kojima često upoređuju Ka-52, odavno počeli da se udružuju sa dronovima kako bi odredili mete.

 I Ka-52M je spreman na to zahvaljujući digitalizaciji – ostalo je pitanje stvaranja odgovarajuće informacione strukture u ruskoj vojsci i instaliranja opreme na letelice. Međutim, iako ima prednost kada je reč o karakteristikama i raznovrsnosti naoružanja, u planu integrisanja u „informacionu budućnost“, ruski „Aligator“ ipak zaostaje za američkim konkurentom, i na tome treba raditi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala