Pariz poručio EU: Čvrsto odgovorite na postupke ruskih vlasti

© Flickr / Sebastian FussZastave Francuske i Evropske unije
Zastave Francuske i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Reakcija Evropske unije na najnovije događaje u Rusiji i situaciju sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim treba da bude univerzalna i čvrsta, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Francuske.

„Savet EU za spoljne poslove će 22. februara postati povod za predmetnu diskusiju o budućim odnosima između EU i Rusije nakon posete visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja Moskvi“, objasnio je portparol.

Kako je rekao, poslednji događaji koji se tiču i situacije sa Navaljnim biće u potpunosti integrisani u tu diskusiju.

„Potreban je jedinstven, čvrst i univerzalan odgovor Evropske unije“, odgovorio je predstavnik francuskog spoljnopolitičkog resora na pitanje da li Pariz podržava predlog šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja u vezi sa sankcijama Rusiji.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Zaharova zapadnim zemljama: Uvedite sankcije samima sebi

Ranije je Borelj nakon posete Moskvi izjavio pred poslanicima evropskog parlamenta da namerava da iskoristi svoje pravo i pokrene inicijativu za uvođenje novih antiruskih sankcija.

„O tim pitanjima razgovaraćemo 22. februara na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU, a zatim na samitu u martu. Na tim zasedanjima će se donositi odluke o daljim koracima. Bilo bi ispravno uključiti sankcije. Daću konkretne predloge, koristeći svoje pravo na inicijative kao visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku“, naglasio je ranije Borelj.

Podsetimo, u ruskim gradovima održani su 23. januara i 31. januara neodobreni mitinzi koji su se pretvorili u sukobe sa policijom, hapšenja onih koji su kršili javni red i mir i pokretanje krivičnih postupaka, uključujući i zbog pretnje masovnom zarazom kovidom 19.

Zemlje EU kritikuju odluku suda u vezi slučaja Alekseja Navaljnog, kao o hapšenje učesnika neodobrenih akcija u znak podrške ruskom blogeru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala