Kina poručuje: Sad je Amerika na redu

© Tanjug / AR/Ng Han GuanInstitut za virusologiju u Vuhanu
Institut za virusologiju u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Kina je danas pozvala SAD da Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) omogući da istraži poreklo tamošnjeg izbijanja epidemije kovid 19, nakon što je SZO završila svoj terenski rad u kineskom gradu Vuhanu.

"Želimo da američka strana poput Kine, zastupa otvoren i transparentan stav i da pozove stručnjake SZO u SAD da sprovedu istraživanja i kontrolu porekla korona virusa“, saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, prenosi Rojters. 

SZO: Životinja od koje je potekla korona još nije otkrivena, imamo četiri hipoteze

Nekoliko sati nakon što je tim SZO saopštio preliminarne nalaze na konferenciji za novinare u Vuhanu u utorak, Vašington je rekao da želi detaljno da ispita podatke koje je tim koristio u zaključku da virus koji izaziva kovid 19 nije poreklom iz laboratorije u Vuhanu, a da slepi miševi ostaju verovatni izvor infekcije.

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je juče da američka vlada nije bila uključena u planiranje i sprovođenje istrage SZO i da želi da izvrši nezavisnu reviziju nalaza i osnovnih podataka ove misije što je izazvalo veoma negativne reakcije u Kini.

Poreklo pandemije korona virusa, koja se prvi put pojavila u Vuhanu krajem 2019. godine, veoma je politizovano, navodi agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala